- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Profesor Keserović o ovogodišnjoj voćarskoj sezoni

 

CENE NADOKNADILE MANJI ROD VOĆA

Novi Sad, 23. novembar 2011.

Dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da se prve procene o rodu voća u ovoj godini, zbog suše i grada, nisu ostvarile, ali je ovaj podbačaj nadoknađen dobrom cenom, izuzev u slučaju maline.

- Na početku godine, na osnovu analize potencijalne rodnosti, mi smo očekivali da će rod biti veći negde oko 5-10 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, kasnije imali smo dosta loše vreme u vreme oprašivanja, zatim bio je problem jedna dugotrajna suša, koja se desila u julu i avgustu mesecu, a takođe i štete grada u pojedinim rejonima, tako da možemo reći da je to jedna prosečno rodna godina. Ono što je dobro da su se i ove godine zadržale cene kod većine voćnih vrsta. Jedino kad maline je ta cena bila niža i kod kasnijih sorti šljiva. Inače, sve voćne vrste su beležile dosta visoke cene ove godine. Mislim da su voćari u Srbiji zadovoljni i kada je u pitanju prinos, ali, takođe, i kada su u pitanju cene.

Dr Keserović ističe da se i ove godine pokazalo da su proizvođači koji primenjuju savremenu tehnologiju u proizvodnji voća smanjili cenu proizvodnje i da je ovde došlo do značajnog pomaka i kada je u pitanju izvoz. Po prvi put u Srbiji jabuka se našla u prva četiri meseca na šestom mestu u strukturi izvoza iz Srbije, što govori da je došlo do zaokreta u tehnologiji proizvodnje, ne samo kod ove voćne vrste, nego i kod drugih voćnih vrsta. O sledećoj sezoni dr Keserović kaže:

- Na osnovu sadašnje analize koju smo radili pupoljaka, u narednom periodu ćemo uraditi za veće plantaže u Vojvodini i Srbiji, očekujemo i sledeće godine kod većine voćnih vrsta dobru pripremljenost za rod, pogotovo u onim zasadima gde su ispoštovane agrotehničke mere, kao što je zelena rezidba, navodnjavanje, sasvim je jasno da nema intenzivne proizvodnje bez navodnjavanja. Tako da očekujemo da će i u narednoj godini sigurno biti dobra rodnost kod većine voćnih vrsta, ali to ćemo još videti kada budemo radili završnu analizu pupoljaka.

Što se tiče zaštite od bolesti u ovom periodu, kada otpadne negde oko 70 posto listova obavezno treba uraditi tretiranje sa nekim od bakarnih preparata i da doza bude veća 25-30 posto u odnosu na onu preporučenu dozu – savet je dr Keserovića.