- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

PROIZVOĐAČI SVINJA I VETERINARI NA ISTOM ZADATKU – KAKO OBELEŽAVATI TOVLJENIKE

 

Sremska Mitrovica, 5. februar 2020.

Vakcinacije svinja od klasične kuge za odgajivače svinja je dugi niz godina predstavljala „omču oko vrata”, pošto je to onemogućavalo prodaju naših svinja u EU i države koje ne vakcinišu svinje od ove bolesti. Udruženja, nauka i struka od 2004.  argumentovano su dokazivali da ova mera više nema svrhu, te je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zvanično od 15. decembra 2019. ukinuo ovu obavezu.

Dakle, došao je novi period, ali... Umesto zadovoljstva što je domaćem svinjarstvu omogućeno da krene sa mrtve tačke, veliki broj farmera je posle ukidanja obavezne vakcinacije bio zatečen primenom povećanih novčanih obaveza koje primenjuju vetrinarske stanice za poslove na njihovim farmama. Nezadovoljni farmeri su se obraćali predsedniku Asocijacije samostalno i preko Asocijacije Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, negodojući zbog novih –povećanih obaveza.

Zbog toga jepredsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić inicirao sastanak sa šefom veterinarske inspekcije i veterinarskim inspektorima za područje Srema i predstavnicima sremske regionalne veterinarske komore o naplaćivanju usluga, te pojašnjenje obaveza nastalih uvođenjem praćenja kretanja svinja. Reč je o vođenju registra na gazdinstvu i dostavljanju potvrda o prijavi događaja ovlašćenom obeleživaču. Sastanak je održan krajem januara u Sremskoj Mitrovici. Posle iscrpne diskusije i sučeljavanja argumenata veterinara i proizvođača, uz posredovanje veterinarskih inspektora koji su zastupali zakonodavca - resorno ministarstvo, tj. nadležnu upravu, zaključeno je sledeće:
-da bi se sačuvo region Srema i Mačve od bolesti kojima je zemlja okružena, mora postojati saradnja struke i nauke i proizvođača;
-proizvođači i veterinarska struka žele da zajednički doprinesu proizvodnji kvalitetnog i po zdravlje krajnjih potrošača bezbednog mesa i prerađevina;
-na terenu je prisutna opšta neobaveštenost o novinama u praćenju kretanja životinja;
-stav veterinara i proizvođača je da je uvođenje praćenja kretanja zakomplikovalo situaciju za obe strane. U cilju pojednostavljenja predlaže se da brojevi ušnih markica na jednom gazdinstvu PREKO 30 životinja budu indentični i da se skida onoliki broj životinja koji odlazi sa farme ili se povećava za onoliko koliko dolazi na gazdinstvo. Gazdinstva do 30 životinja bi i dalje imale skalu brojeva.
Istaknuto je nezadovoljstvo od strane proizvođača radom ovlaštenih veterinarskih stanica za sprovođenje mera, pa je podržan predlog da se uvede pravo na  IZABRANOG VETERINARA,  koji će imati obavezu da vodi zdravstveni bilten farme i izdaje dokumenta, a na osnovu vođenja protokola lečenja na farmi. Potvrdom izabranog veterinara bi farmeri dokumentovali zdravstveni status farme prilikom vađenja potvrde o kretanju životinja.
Proizvođači svinja nezadovoljni su činjenicom da prilikom donošenja bitnih odluka i obaveza od interesa za proizvodnju u organima nema njihovih predstavnika i zahtevaju da se ta nepravda ispravi i da učestvuju u donošenju mera za 2020. godinu.
Kako smo na kraju obavešteni od strane veterinarskih inspektora, za desetak dana bi trebao da se objavi program mera za 2020.godinu, koji bi trebao mnoge nejasnoće da razjasni. Zato je na kraju zauzet stav da se održi još jedan skup, na kojem će sa novim obavezama biti upoznati i veterinari i proizvođači.