- TRŽIŠTE - /08.01.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.80 din/kg , soja 47.20 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.54 din/kg , pšenica 15.57 din/kg , soja 34.88 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.24 din/kg , pšenica 14.03 din/kg , soja 32.61 din/kg ; /08.01.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 18.82 din/kg , pšenica 19.09 din/kg , soja - ;

Projekat „Građani imaju moć”

 

GRAD BEOGRAD USVOJIO JE DEKLARACIJU PROTIV GMO!

Beograd, 31. maj 2013.

Nedavno je u Beogradu održan skup protiv GMO, u okviru projekta „Građani imaju moć”, gde se govorilo o inicijativi za usvajanje Deklaracije protiv GMO po opštinama u Srbiji, ekonomskom aspektu štetnosti GMO, kao i o domaćem potencijalu za proizvodnju hrane i semena koje se dobija klasično ili organski.

Saopštenje, koje su potpisali MSc Vladimir Milenković i mr Snežana Vasilić,  organizatori skupova protiv GMO, prenosimo u celini.

„Nakon zaključaka stručnjaka tokom Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i skupova u Beogradu i Novom Sadu, održanih 25. maja, koje smo organizovali, stvoren je javni pritisak i jasno izražen stav građana da GMO Srbiji nije potreban i da su građani decidno protiv gajenja, uvoza i distribucije, jer je GM hrana loša po ekonomiju, ekosistem i zdravlje. Pored naučnika, udruženja i organizacija koje se bave organskom proizvodnjom i tradicionalnom proizvodnjom hrane, bilo je potrebno da se i građani, koji se inače ne bave ovom temom, uključe u borbu kako bi ona dobila zamaha.

U kratkom vremenskom roku nakon skupa u Beogradu, rezultat je odličan: u jednom mahu je 17 beogradskih opština proglašeno netolerantnim na GMO. Kako sada imamo dva najveća grada, Novi Sad kao centar proizvodnje hrane i Beograd kao najveći potrošač hrane, koji su proglašeni zonama bez GMO, to će i za ostale, manje opštine, biti dodatan razlog da usvoje Deklaraciju profesora Ševarlića!

Uz pomoć građana koji preko projekta „Građani imaju moć” dobijaju bitne informacije kako da izlože Deklaraciju odbornicima u svojim opštinama, nekoliko opština je stavilo navedenu Deklaraciju na usvajanje na sledećoj sednici skupštine.

Potrebno je da i sve ostale opštine usvoje navedenu Deklaraciju, kako bi se stvorili uslovi za još restriktivniju regulativu protiv GMO na nivou cele zemlje” – kaže se u saopštenju.