PROKUVALE BAČKE LUBENICE

 

Novi Sad, 15. juli 2011.

Selo Đurđevo (opština Žabalj) ima najveću pijacu lubenica u Bačkoj. U toku sezone i najveće ponude, u centru sela, od povrtara kupci su nekada preuzimali i 5-6 vagona dnevno. Ove godine pijaca se svakim danom sve više smanjuje, iako se lubenice nude po 10-15 dinara za kilogram, ali najčešće se prodaju po komadu.

Povrtari u Đurđevu su proizvodili 20.000 do 30.000 kilograma po jutru. Ovdašnje bostandžije su svoje „slatke lopte” prodavali po celoj zemlji i to je bio dobar posao. Toga se seća i Ranko Dujaković koji se proizvodnjom bostana bavi skoro tri decenije i za „AgroServis” kaže:

- Ova godina je loša za gajenje lubenica, jer je u vreme sazrevanja usledila visoka temperatura. Zapravo, lubenice su prokuvale i neprirodno zriju. Bez čekanja ih iznosimo na pijacu i to umanjuje cene. Sezona lubenica će brzo proći i ostaće upamćena kao slaba. Ne tako davno, od dva-tri jutra lubenica mogli smo kupiti automobil ili manji traktor, ali uz prodaju na pijacama – kaže Dujaković.

 

Ranko Dujaković - slaba sezona lubenica

 

Sa obimom proizvodnje i plasmanom lubenica nisu zadovoljni u Kovilju, Šajkašu, Titelu, a pogotovo u Budisavi, gde su, izgleda, potpuno napustili gajenje ovog povrća.

Nakupci koji kupuju lubenicu u Bačkoj prodaju ih u većim gradovima, a najviše u Beogradu.