- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Protest poljoprivrednika (I)

 

BLOKADA GRANIČNIH PRELAZA

Novi Sad, 31. maj 2011.

 

Od sinoć ratari Nove Crnje, opštine koja je pretrpela ogromne štete od visokih podzemnih voda, blokirali su granični prelaz prema Rumuniji. Kolona koja čeka prelaz granice sa naše strane je duga tri kilometra, a sa rumunske skoro duplo veća. Iz Vršca je stigla vest da će tamošnji farmeri svojim traktorima preprečiti prilaz graničnom prelazu Vatin.

Od organizatora protesta „AgroServis” je saznao da je put kod Bačke Palanke potpuno blokiran, da traktoristi ostaju u okolini Pančeva, a da je neizvesno u kom pravcu će krenuti ratari iz Titela, Sombora, Kule, Vrbasa, Rume, Nove Pazove, Inđije i još nekih vojvođanskih sela.

Poljoprivrednici iz Vojvodine, nezadovoljni najavom nove agrarne politike za ovu godinu, noć su proveli na drumovima u okolini Bačke Topole, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina i još nekih mesta i nastavljaju proteste. Juče popodne, u nameri da održe protestnu vožnju u Beogradu, u pokretu je bilo - 6.000 traktora. Neki nisu uspeli da se domognu saobraćajnica za Novi Sad i Beograd, pa su se vratili kućama, ali su i dalje na putevima prisutne kolone traktora, do Novog Sada su stigli seljaci iz Taraša, Horgoša, Đurđina...

Juče oko 18 časova traktori su uspeli da se razmile po poljima oko Novog Sada, a pedesetak je uspelo da uđe u grad i parkira se ispred zgrade Vlade Vojvodine.

Zbog čega su traktoristi okružili zgradu Vlade Vojvodine koja nema sredstva za finansiranje poljoprivrede, jutros se nije mogao čuti odgovor od funkcionera Asocijacije poljoprivrednika.

Vest o tome da Ministarstvo poljoprivrede umesto prošlogodišnjih 100 hektara želi da sa 14.000 dinara pomogne proizvodnju na 30 hektara primljena je sa negodovanjem.

O detaljima sinoćnih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede procurila je vest da su se na sastanku pojavili predstavnici udruženja koja ne podržavaju protest i subvencije do 100 hektara i koje je na razgovor pozvao ministar Dušan Petrović. Takvo neslaganje juče je javno iznela i Unija poljoprivrednika iz Srema.

Iako je vožnja traktora u evropskim metropoloma i nekim gradovima uobičajeni izraz nezadovoljstva farmera, prema saznanju „AgroServisa”, domaćoj policiji je naređeno da ne dozvoli ulazak u Beograd.

S obzirom na podele koje postoje među poljoprivrednicima i u Demokratskoj stranci o obimu poseda za subvencije, teško je očekivati da će se za dan-dva nešto promeniti u korist nezadovoljnih. Cela priča se vrti oko 900.000 hektara oranica i subvencijom od 12 milijardi dinara. Ako se iz podsticaja isključi 100 hektara prosečna veličina gazdinstva sa sadašnjih 11 hektara smanjiće se na oko šest hektara i obuhvata svega četvrtinu obradivih površina u Srbiji i 80.000 domaćina.

Da bi ostvarili podsticaje poljoprivrednici će PIO fondu uplatiti oko tri milijarde dinara, za čega mala gazdinstva nemaju novac – čulo se sinoć u komentarima među ratarima povodom najnovije ponude o subvencijama. (AgroServis)