- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Protest poljoprivrednika (I)

 

ZATVOREN MOST KOVIN – SMEDEREVO

Novi Sad, Kovin, 1. jun 2011.

 

Vojvodini preti potpuni kolaps na regionalnim putnim pravcima, jer policija ne dozvoljava da traktoristi formiraju kolonu i upute se u Beograd, kako bi protestnom vo┼żnjom ispred zgrade Vlade pokazali nezadovoljstvo prema ukidanju pro┼ílogodi┼ínjeg modela finansiranja agrara.

Ta─Źan podatak o zakr─Źenosti puteva u Vojvodini nema niko, a doga─Ĺa se da na jednom pravcu ima vi┼íe obustava saobra─çaja.

Danas su se u proteste uklju─Źili poljoprivrednici iz ju┼żnog Banata i nekoliko sela oko Zrenjanina, Ba─Źke Palanke, Kikinde, Sremske Mitrovice, ┼áida, Rume i drugih mesta.

Policija je do┼íla do podataka da u protestnoj vo┼żnji u Beogradu ┼żeli da u─Źestvuje oko 5.500 traktora. Najbli┼żi Beogradu su traktoristi u Novoj Pazovi. Policija je spre─Źila dalje kretanje stotinu traktora, jer imaju nare─Ĺenje da ne dozvole ulazak ratara na teritoriju grada Beograda.

Uz dosta nadmudrivanja izme─Ĺu policije i poljoprivrednika u ┼íirem reonu Kovina, most na Dunavu koji povezuje ovaj region sa Smederevom je blokiran sa oko stotinu razli─Źitih ma┼íina.

Od ranih jutarnjih ─Źasova poljoprivrednici iz ju┼żnog Banata poku┼íali su da se grupi┼íu i iza─Ĺu na glavne saobra─çajnice, ali to nije dozvolila policija.

Kako saznaje „AgroServis”, na ve─çim punktovima gde de┼żura policija saradnja sa nezadovoljnim poljoprivrednicima je korektna, pa su uvedene i satnice kada se rampe otvaraju da bi ─Ĺaci mogli sti─çi do ┼íkola.

Sino─çna odluka policije da bez razloga dr┼żi zatvoren saobra─çaj na delu Bulevara Mihajla Pupina ispred Vlade Vojvodine nije, izgleda, naljutila Novosa─Ĺane, koji su na taj prostor do┼íli i pratili fudbalsku i odbojka┼íku utakmicu poljoprivrednika, koji ovde imaju parkirano oko 50 traktora.

U Asocijaciji poljoprivrednika, koji uz Vojvodina agrar najve─çim delom rukovodi protestom, ju─Źe je saop┼íteno da poljoprivrednici zbog situacije koja je nastala tra┼że ostavku ministra za poljoprivredu Du┼íana Petrovi─ça, objavio je sino─ç Radio Novi Sad.

Danas se o tom i drugim novim zahtevima o─Źekuje zvani─Źno saop┼ítenje. Zbog velikog broja u─Źesnika uklju─Źenih u protest organizatori te┼íko uspostavljaju kontakt, pa se doga─Ĺa i samovolja pojedinaca na barikadama, od kojih ┼ítetu imaju drugi u─Źesnici u saobra─çaju.

I jutros su organizatori ponovili – „Ho─çemo protestnu vo┼żnju po Beogradu, ali od policijskih barikada to nismo jo┼í uspeli” – rekao je za „AgroServis” Baja Ivkovi─ç, predsednik Udru┼żenja iz Subotice.

 

Baja Ivkovi─ç