- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Protest poljoprivrednika (I)

 

TRAKTORI OSTAJU U PRIPRAVNOSTI

Novi Sad, 3. jun 2011.

Prolazi kroz zapreke na putevima u Vojvodini su olak┼íani, jer je najavljen dogovor izme─Ĺu poljoprivrednika u─Źesnika protesta i dr┼żavne administracije. Naime, objavljeno je da ─çe poljoprivrednici dobiti 14.000 dinara po hektaru za veli─Źinu poseda do 100 hektara, kao i pro┼íle godine.

S obzirom da pojedinosti nisu saopšteni, to jest nacrt uredbe, poljoprivrednici ostaju i dalje u blagom protestu.

Koordinator novog tima protesta dr Ilija Gruji─ç iz Ne┼ítina za „AgroServis” je sino─ç izjavio:

- Cilj nam je jednostavan i jasan, obja┼ínjava Gruji─ç, ho─çemo subvencije kakve su davane u poslednjih  nekoliko godina. To nije ekstra profit ili ekstra prihod za ratare koji su u Vojvodini robni proizvodja─Źi. Te subvencije samo su mala nadoknada za ono ┼íto gubimo kroz razne oblike. U ovom trenutku, ako tovite svinje i prodajete ih po 100 dinara za kilogram, a tro┼íkovi su 150 dinara, ko ─çe nadoknaditi taj gubitak paoru. Onaj poljoprivrednik koji ima 100 hektara treba da dobije 14 hiljada evra, ali to nisu poklonjene pare jer se njima pokriva samo deo gubitaka. Mislim da treba da je sramota pomo─çnike Ministra za poljoprivredu koji govore da ─çe tih 10-tak milijardi koje treba da isplate sada - nema.  Uzgred, taj novac je  i planiran Zakonom o bud┼żetu, koji je usvojen lane a novac je najverovatnije preusmeren na neku drugu stranu. Takvo pona┼íanje odgovornih mo┼że da rezultira jo┼í ve─çim nezadovoljstvom od dana┼ínjeg, upozorava Gruji─ç. Radovao bi nas i razgovor sa predsednikom Tadi─çem, on je otvaraju─çi Poljoprivredni sajam u Novom Sadu rekao da je srpski seljak okosnica razvoja Srbije. Ne znam da li je on pod time mislio da u Vojvodini treba da se radi, a da se u Beogradu lepo ┼żivi. Neka nam objasni svoju izjavu da ─çe dosada┼ínje mere podsticaja va┼żiti i ove godine. Zbog ometanja u─Źesnika u saobra─çaju, izvinjavamo se jo┼í jednom – rekao je dr Ilija Gruji─ç.

Danas posle podne u─Źesnici protesta o─Źekuju da Koordinacioni tim saop┼íti poruke iz najvi┼íeg dr┼żavnog vrha o sudbini njihovih zahteva, kao i da delegacija koja u─Źestvuje u radu Odbora za poljoprivredu Narodne skup┼ítine upozna javnost o ishodu tog sastanka. (AgroServis)