- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Protest poljoprivrednika (II)

 

PROIZVO─ÉA─îI MLEKA UZ RATARE

Novi Sad, 1. jun 2011.

Centralna asocijacija proizvo─Ĺa─Źa mleka Vojvodine dala je saop┼ítenje za javnost u kome se ka┼że:

„Ovim dopisom obave┼ítavamo sve nadle┼żne institucije da ─Źlanovi Centralne asocijacije proizvo─Ĺa─Źa mleka Vojvodine u─Źestvuju u protestima, odnosno poku┼íaju da traktorima do─Ĺu do Vlade Republike Srbije, gde smo ┼żeleli da svoje nezadovoljstvo sa najnovijom agrarnom politikom podelimo sa ─Źlanovima Vlade Republike Srbije i zaposlenima u Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

Kao ┼íto znate, proizvo─Ĺa─Źi mleka su u ovoj zemlji i proizvo─Ĺa─Źi hrane za svoje ┼żivotinje i tako─Ĺe obra─Ĺuju zemlju.

Mere koje su donete za sto─Źarstvo u teku─çoj godini delimi─Źno zadovoljavaju proizvo─Ĺa─Źe mleka, jer su ukinute mnoge mere za razvoj ove grane koje su bile na snazi prethodnih godina.

Samo neozbiljne i dr┼żave sastavljene od amatera ure─Ĺuju agrarnu politiku u junu mesecu za godinu koja je u toku, a period od 10 godina je o─Źigledno nedosti┼żan za Vas koji krojite sudbinu par miliona ┼żivota!

Na pitanje za┼íto su nam sela prazna, samo lud ─Źovek ne zna da odgovori!

Apelujemo na sve nadle┼żne da regres za obradu zemlje ostane na nivou od pro┼íle godine, tako─Ĺe i koli─Źina obradive zemlje. Uredbe koje su se odnosile na kupovinu mehanizacije i investicije, tako─Ĺe da ostanu na snazi.

Sto─Źarstvo je upropa┼íteno sa lo┼íim potezima prethodnih ministara i njihovog stru─Źnog osoblja (bez iskustva i elementarnog znanja o poljoprivredi), sada na isti na─Źin se uni┼ítava i ratarstvo ukidanjem subvencija i davanjem nepovoljnih kredita (voleli bismo da stanovni┼ítvo mo┼że da uzima stambene kredite na 3 god. i da to neko nazove povoljnim sa samo 8% kamate).

Onog momenta kada shvatite da ratarstvo ne mo┼że da postoji bez sto─Źarstva i obratno, mo─çi ─çemo kona─Źno da krenemo napred” – poru─Źila je Sanja Bugarski iz Centralne asocijacije proizvo─Ĺa─Źa mleka iz Vojvodine.