Provere na novosadskim tržnicama - akcija lista „Gazdinstva” i grada Novog Sada

 

 „PROIZVOĐAČI DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE”

Novi Sad

Saznanja o dobroj poljoprivrednoj praksi su u medijima retka tema, aliiposledice loše prakse koja značajno utiče na zdravstvenu bezbednost hrane. Mehanizmi kontrole hrane svedeni su na samokontrolu, koja zahteva visok moral proizvođača, ali i poznavanje agrotehnike, a pogotovo zaštite. Krajnji proizvod – rod se, uglavnom, sporadično kontroliše pre dolaska do kupaca. Dakle, kupac-potrošač je u riziku u korišćenju pojedinih roba. Primer: jabuke se godišnje prskaju do 25 puta, povrće na otvorenom desetak puta, karenca se ne poštuje...Potreban je iskorak prema dobavljaču robe za tržnice i to do njegove proizvodnje– njive, štale... Važan je poslovni intervju sa njim, snimak njegovog stila proizvodnje i dolazak do sigurnosti koju pokazuje dobra poljoprivredna praksa. To sprovodimo u desetak sektora proizvodnje i onima iz našeg ogleda uručujemo znak – „Poljoprivrednik dobre poljoprivredne prakse”.

Dobijanjem obeležja „Poljoprivrednik dobre poljoprivredne prakse” sve je bliže 14 prodavaca sopstvene robe na tržnicama u Novom Sadu.

SLAVIC A  MIRKO VIĆ  -  Obrađuje baštu u naselju Puckaroš (Petrovaradin). Uzgaja krompir, luk, kupus, mrkvu, zelenu salatu, paradajz, paprike, cveklu..., koje prodaje u svežem stanju, a pravi i kiselinu (zimnicu). Izlazi na pijacu Petrovaradin od petka do nedelje. Ove godine voće nije prskala nijednom, a povrće jednom i to sredstvom za bube. Želja joj je da kupi kuću na selu, da ima više zemlje i da se bavi samo poljoprivrednom proizvodnjom.

DUŠAN RELIĆ - Na gazdinstvu od 4,5 jutra u Petrovaradinu uzgaja povrće - paradajz, krompir, kupus... Ove godine su jako malo prskali zbog visoke temperature. Jedino su pradajz prskali četiri puta, ali po savetu zaštitara.

KOSOVKA VLAJSAVLJEVIĆ - Prodaje voće (najviše jabuke) na Ribljoj pijaci. Ove godine je prskala voće samo jednom. Poseduje dosta zemlje u Petrovaradinu. Sve sama obrađuje, a pomažu joj tri ćerke i sedmero unučadi.

KOLESAR JANOŠ - Umestu Kupusina kod Sombora na četiri jutra zemlje ima jabuke, na dva jutra breskve i pola jutra šljive. Ove godine je jabuku prskao 28 puta po savetu zaštitara iz savetodavne stručne službe. Prodaje voće na Ribljoj pijaci četvrtkom, petkom i subotom, kao i na veliko kući.

DRAGAN KURĆUBIĆ - Na Ribljoj pijaci prodaje suhomesnate proizvode. U Mačkat Selu živi sa porodicom, koji mu pomažu u održavanju stada od oko 100 komada ovaca, više od 30 svinja i 7 krava muzara. Sve suhomesnate proizvode sami proizvode, imaju svoju klanicu i radionicu koja je sanitarno proverena, a veterinar redovno kontroliše zdravstvenu ispravnost. Mleko predaje mlekari. Ima redovne mušterije za svoje mesne prerađevine, a ostatak od oko pet tona, koliko proizvodi mesečno, prodaje na Ribljoj pijaci.

RUŽA MOMIROVIĆ  -  Živi u Ledincima, a na Ribljoj pijaci petkom i subotom prodaje povrće, koje sama uzgaja na svojoj zemlji. Ima stalne mušterije, jer ne koristi, kako kaže, pesticide, već prska potopljenom koprivom.

PETROVIĆ DANICA - Svakog petka, subote i nedelje Iz Čuruga dolazi na Riblju pijacu, gde prodaje, uglavnom, sir, a nešto malo i mleka i jaja. Mesečno proda i do 50 kg sira. Sve je bez aditiva i pre iznošenja na tezge sir se nosi na analizu. Ima stalne mušterije, jer, kako kaže, roba je svežija nego u marketima, a i češće ih sigurno obilaze sanitarna inspekcija, pogotovo leti.

GORDANA BELJANSKI – Živi u Gospođincima, a na Futoškoj pijaci četiri dana u sedmici prodaje mlečne proizvode već 15 godina. Porodica se tradicionalno bave stočarstvom, svekrva je na pijaci već 40 godina, a takođe i njena svekrva je prodavala na pijaci. Imaju svoju mini mlekaru i sve sami prerađuju. Imaju 23 krave, nešto od toga su junice. Na 50 jutara seju žito, soju, kukuruz, detelinu, sve što treba za stočnu hranu. Sanitarna inspekcija ih obilazi na pijaci, a jednom mesečno, od svake krave, nose mleko na analizu u Institut za prehrambenu tehnologiju na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

DUŠICA POPRŽEN - Iz Žablja jaja prodaje na Futoškoj pijaci i Najlonu. Jednom mesečno jaja kontroliše na salmonelu i antibiotike. Inače ih redovno kontroliše veterinarska pokrajinska inspekcija, a i sami nose robu u Institut Institut za prehrambenu tehnologiju na proveru. Imaju 6.000 koka nosilja i svaki dan su na pijaci. Trećinu prodaju na pijaci, ostalo kupe nakupci.

BOŽANA MACANOV - Prodaje povrće na Futoškoj i Limanskoj pijaci. Obrađuju 35 jutara zemlje u Futogu, od toga na tri jutra kupus. Što se tiče prskanja, svedeno je na minimum i to rade po savetu profesora sa Poljoprivrednog fakulteta. Na pijaci je svaki dan sem nedelje.

SIČ ŠANDOR -  Jedan od mladih poljoprivrednika koji je odlučio da sa porodicom ostane na selu u Ada Mol. On i brat su nasledili tradicionalnu proizvodnju od majke i bake, pa su nastavili sa proizvodnjom šargarepe, peršuna, cvekle, luka i celera na osam jutara. Petkom i subotom dovozi robu na Futošku pijacu i Detelinaru, dok brat ide prema Kanjiži. Ove godine luk i cveklu nije prskao nijednom, dok je ostalo jednom zbog trave.

MILIJANA  JOVIŠIĆ - iz Futoga kiseli program, od sopstvene proizvodnje – šargarepa, paprika, luk, karfiol, papričice, krastavce.... prodaje na Limanskoj, Ribljoj, Detelinarskoj i Futoškoj pijaci.

ĐUĐA STANOJEV -  Živi u  Mošorinu, a  na Limanskoj pijaci prodaje mlečne proizvode (mleko kravlje i kozje, sirevi razni, pavlake, kajmak...). Sve proizvode sami, porodično, i na pijaci su svaki dan. Na 100 hektara zemlje proizvode hranu za svojih 100 krava i 10 koza. Imaju redovnu veterinarsku i sanitarnu kontrolu.

MARIJA SUROVI -  Na Limanskoj pijaci prodaje svoje proizvode: krompir, luk, šećerac, bundeve, maline, tikvice... Živi u Kisaču, gde obrađuju tri hektara zemlje. Povrće su prskali su do kraja aprila.

PETAR RADIŠIĆ – Proizvođač mlečnih proizvoda iz Čuruga. Svoje proizvode prodaju na Limanskoj pijaci. Redovno proveravava ispravnost svojih proizvoda, kao i sanitarna inspekcija.

POZIV POTROŠAČIMA

Pozivamo potrošače da nam svoja zapažanja o ponudi na tržnicama u Novom Sadu upute na adresu: agroprofit.udruzenje@gmail.com.