- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

Prvi dan rada Foruma „Hrana za Evropu”

 

ŠTA ĆE POMERITI POLJOPRIVREDU I AGROINDUSTRIJU IZ STAGNACIJE U RAZVOJ?

Vrdnik, 17. novembar 2017.

Danas je u Vrdniku počeo sa radom Sedmi forum „Hrana za Evropu”,  na kome je predstavljena Studija o razvoju Srbije do 2040. godine, koja obuhvata agroindustriju i poljoprivredu.

Izneti podaci o stanju u ovom privrednom sektoru nisu nimalo ohrabrujući, jer se od 1995. godine do danas beleži rast (na godišnjem nivou) od 0,45%. Ovaj podatak posebno je razdrmao skup kada se čulo da Rumunija ima godišnji rast poljoprivrede od osam odsto, a da mi, zapravo, nemamo ni set mera koji utiču na razvoj ili da se pojača konkurentnost pojedinih delova proizvodnje. Zapravo, Srbija je i pored opredelenja od 2008. godine, da postane član EU, bez zaštite od ulaska proizvoda koji dolaze iz zemalja visokosubvencionisane proizvodnje.

 Obrazlažući Studiju, odnosno separat o poljoprivredi, koju na uvid stručnoj javnosti daje Ekonomski institut, prof. dr Dragan Škorić najviše se zadržao na problemima vezanim za selo, o kome nauka više decenija nije progovorila ozbiljnije od iznošenja suvih podataka, iz kojih se vidi da je 1.200 ovih naselja pred gašenjem. On je mnoga otvorena pitanja delegirao državi bez osvrta o tome kako je moguće doći do rešenja.

Iako je najavljeno učešće više ministara ovom forumu odazvao se samo Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, koji je u obraćanju učesnicima foruma istakao da će Ministarstvo poljoprivrede u idućoj godini imati više novih ponuda prema kompanijama i gazdinstvima u pogledu ulaganja, navodeći da će se otvoriti linija za investicije u prerađivačke kapacitete.

Privrednici koji su učestvovali u ocenjivanju iznetog dela Studije o poljoprivredi dali su podršku ovom dokumentu, za koji je direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović rekao da će biti i u narednim danima predmet razgovora po oblastima i u više regiona u Srbiji.

Forum sutra nastavlja rad, a list „Gazdinstvo” će u sledećem broju doneti  opširne osvrte sa ovog skupa.

ŠTA JE REKAO MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ?

Među novinarima koji su iskoristili sustret sa ministrom Nedimovićem bila je i naša urednica Biljana Popadić i evo šta je zabeležila.

U kom pravcu vidite da bi trebalo da se razvija poljoprivreda u Srbiji do 2040?

-         Činjenica je da mi moramo da imamo dugoročnu strategiju razvoja, pre svega, koja je zasnovana na prerađivačkoj industriji i koja je zasnovana na tržištima na koja mi moramo da plasiramo našu robu. Ne možemo stalno da proizvodimo ono što mi mislimo da treba, to je najveći problem koji se često u srpskom društvu sreće - da treba da radimo ono što mi želimo da radimo. Na tržištu to ne prolazi, nego u skladu sa standardima koje postoje na tržištu na koje planiramo da izvozimo našu robu, bez obzira da li je reč o biljnoj ili o nekoj drugoj vrsti proizvodnje. Moramo da poštujemo onog kome prodajemo robu. Mislim da treba investirati u prerađivačku industriju. Uz to se pravi dodatna vrednost i samo ona ima smisla, iz prostog razloga jer probali smo sve, probali smo da proizvodimo što više na njivi, to nam ide dobro, naročito kod žitarica. Tu smo među top deset zemalja u svetu u svakoj vrsti proizvodnje u pogledu prinosa i kvaliteta robe, ali nije to posao. Posao je kad radite prerađivačku industriju. Postoji jedan plan iz 1974. godine, koji je usvojen od tadašnje vlade Vojvodine, kako da se dostigne društveni proizvod koji je tada bio mali u Vojvodini u odnosu na celu Jugoslaviju i oni su to uradili tako što su razvili prerađivačku industriju, luke za brži transport robe, skladišne kapacitete, sve ono što je neophodno da bi jedna poljoprivreda uspešno radila. Probali smo da prodamo jeftino kvalitetnu robu, ali nešto nije išlo.

Danas na Forumu se govori o „pametnoj poljoprivredi”. Vaš kmomentar.

-         Radi se o jednom novom trendu gde moramo napraviti ozbiljan iskorak. To je, pre svega, stvar gledanja u budućnost i korišćenja najsavremenijih tehnologija kako biste poboljšali postojeću poljoprivredu. Digitalizacija prolazi kroz sve segmente društva, pa i poljoprivrede, kao i u drugim zemljama gde se koriste najsavremenije tehnologije, da se na najkvalitetniji mogući način, koristeći znanje i nauku, smanje troškovi kako bi veći profit ostvarili.

Kakav će biti agrarni budžet?

-         Biće novca više nego što je prethodne godine bilo i ja sam zahvalan svima koji su prepoznali poljoprivredu kao jedan prostor u koji treba više novca da se da, pre svega što smo se mi trudili ove godine da potrošimo sav novac koji nam je bio na raspolaganju. Ono što nam još stoji na raspolaganju pored budžeta to su sredstva iz Abu Dabi fonda za navodnjavanje, koja ćemo maksimalno da koristimo. Takođe, sledeće nedelje je kontrola Evropske komisije vezano za IPARD sredstva. Imamo prava da vučemo i 2015, 2016. i 2017. godinu tokom sledeće godine. To je jedan ozbiljan kapacitet novca koji nam stoji na raspolaganju i plus postojeći budžet.

Da li je država spremna da prihvati IPARD program što se tiče njenog uloga?

-         Naravno, ta sredstva će biti locirana u budžetu za 2018. godinu, naše učešće koje je predviđeno u skladu sa sporazumom koji smo potpisali, trudićemo se da ih plasiramo što je pre moguće u skladu sa konkursima. Prema prvim procenama to je oko devet milijardi. Samo naše učešće. Plus, to su odnosi 2:1, onda računajte koliko sredstava ima odatle da se vuče. Bar 40 miliona evra iz izvora evropskih para.

Da li je isplaćen prošlogodišnji dug po raznim osnovama seljacima?

-         Mi ovih dana intenzivno radimo na izmirenju svih obaveza koje imamo. Nadam se da ćemo biti toliko brzi, da imamo toliko kapaciteta da opslužimo sve one koji su podneli zahtev, novca ima.

Na kom traktoru ste stali u raspodeli sredstava?

-         Mislim da smo u ovom trenutku na 1.830 i očekujem da sledeće nedelje ispunimo kvotu od 2.080.