- TRŽIŠTE - /24.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.49 din/kg , pšenica 22.69 din/kg , soja 35.55 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.14 din/kg , soja 33.35 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.28 din/kg , pšenica 23.07 din/kg , soja - ;

PRVI PUT MEĐUNARODNI DAN VOĆARA

 

Novi Sad, 13. maj 2019.

Međunarodni dan voćara biće organizovan prvi put  u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Organizatori su  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija „Dobro jutro“ koja izlazi u okviru „Dnevnika“ AD  i  Novosadski sajam.

Tim povodom, na današnjoj konferenciji za novinare, pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, najavio je da će ovaj skup okupiti voćare iz cele Srbije, predstavnike voćarskih zadruga, nauke i struke, domaće stručnjake ali i eksperte u proizvodnji voća iz Italije.

„Želimo da iz različitih uglova sagledamo stanje i doprinesemo razvoju voćarske proizvodnje u Srbiji, u kojoj naša država ostvaruje značajan devizni priliv. Podatak koji najbolje na to ukazuje govori da smo u 2018. godini proizveli preko1,4 miliona tona voća, što je za 17 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kao i to da je od tih 1,4 miliona tona, izvezeno preko 440 hiljada tona u vrednosti od blizi 600 miliona dolara“, izjavio je dr Radojević.

Prema rečima Radojevića, učesnici skupa  imaće priliku da  iz prve ruke dobiju informacije i  o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i da se bliže upoznaju sa povoljnim kreditnim linijama na pokrajinskom nivou.

„Za nas koji učestvujemo u kreiranju mera agrarne politike, Dan voćara je posebno važan, jer ćemo sagledavanjem aktuelnog stanja u voćarskoj proizvodnji planirati i donositi mere podrške registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Model i koncept za koji smo se opredelili prilikom formiranja Pokrajinske vlade 2016. godine, jeste da aktivno i kontinuirano razgovaramo sa poljoprivrednim proizvođačima, strukovnim udruženjima, zadružnim sektorom, predstavnicima nauke i struke, a sve u cilju usaglašavanja mera u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača. To je jedinio koncept koji je održiv i na osnovu toga, mi smo postojeće mere agrarne politike unapredili i uveli nove,“ izjavio je resorni sekretar.

Profesor dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta je naveo podatke o porastu izvoza voća. Prema njegovim rečima, za uspon voćarske proizvodnje zaslužno je svakako znanje, uvođenje savremenih tehnologija i udruživanje, što omogućava veću konkurentnost na tržištu.  On je  na Dan voćara najavio dolazaka eksperta iz Italije, koji će govoriti o razvoju kooperativa i o prelasku sa konvencionalne proizvodnje na  integralni koncept proizvodnje voća, kao i o biološkoj proizvodnji voćnih vrsta.

Direktorka „Dnevnika“ AD  i urednica revije „Dobro jutro“ Gordana Živković  je istakla da je na ovaj skup pozvano više od 500 voćara iz cele Srbije i da se očekuje veliki odziv, te poželela da Međunarodni dan voćara preraste u stalnu manifestaciju.