- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

ПШЕНИЦА СЕ ЖАЊЕ, А ЦЕНА ЈОШ КРЧКА

 

Нови Сад, 30. јун 2020.

Извор: Dnevnik.rs    

  • Почела је жетва пшенице, симболично најзначајнији посао у пољопривреди. С друге стране, спорадично тече и откуп, али коначна откупна цена још није формирана.

Традиционално комбајни у житна поља прво улазе на новосадском Научном институту за ратарство и повртарство па је тако било и јуче. Премда је Институт увек био весник најважнијег посла у години, јучарашња жетва на огледом пољу Института најбоље сведочи колико је ове године клима померила рокове. На Институту су приноси увек одлични, па је тако и у овој жетви.

- Имамо око десет тона по хектару рода, а  влажност зрна је око 13, што је идеално за чување - казао је за “Дневник“ др Владимир Аћин.

Први утисци међу ратарима показују да ће приноси пшенице бити различити и да ће зависити од примењених агротехничких мера и количине падавина.

Пољопривредник са Ченеја Синиша Мургашки јуче је почео да жање пшеницу посејану на пет јутара.

– Мислим да је могла и боље да роди, али шта је ту је - казао је Мургашки, који као и остали ратари сматра да килограм пшеничног зрна треба да буде бар 20 динара.

У кисачком атару комбајни су, такође, ушли у пшенична поља, а земљорадник Владимир Францисти је за “Дневник“ истакао да је род добар, а влажност зрна је 14 одсто што је одлично за чување у складиштима .

- Приноси су око 4,5 тоне по јутру што је више него одлично будући да је киша закаснила – казао је Францисти.

На северу Бачке пшеница се, такође, жање, а приноси су као што се и очекивало “шарени”. Крећу се од две до пет тона по хектару.

– Суша је узела данак, а када је тако онда не може се ни очекивати да  приноси буду високи и уједначени - казао је ратар из Суботице Мирослав Киш.

И Банаћани су кренули у жетву, али нису задовољни приносима. Пољопривредник Зоран Сефкеринац из Банатског Новог Села казао је да се приноси крећу око 2,5 тоне по јутру, али да је зрно суво, влажност је 13,6, таман колико треба да буде да би род чувао и чекао добру цену.

– Очекивали смо да пшенице неће бити пуно па нисмо изненађени слабијим приносима– навео је Сефкеринац.

Он је додао да ће, пошто је зрно суво, добро бити да се држи на лагеру јер откупна цена од 17 и 18 динара по килограму никако не годи ратарима, па нов род за сада не планира да прода, а исто ће урадити и његове колеге.