- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

PUŠTEN U RAD NOVI KOMBAJN „DŽON DIR“ ISTRAŽIVAČKO-OBRAZOVNOG CENTRA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U NOVOM SADU

 

Temerin/Novi Sad, 28. jun 2019.  

U „Agro Campusu“ u Temerinu - budućem Istraživačko-obrazovnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević pustili su u rad novi univerzalni kombajn marke „Džon Dir“ (John Deere), vredan više od 32 miliona dinara. 

Sredstva za ovu kapitalnu investiciju obezbedio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je izjavio da se na pokrajinskom nivou uspešno realizuje agrarna mera koja se odnosi na finansijsku podršku za nabavku nove savremene opreme srednjim poljoprivrednim školama i Poljoprivrednom fakultetu. U prethodne tri godine, kroz ovu konkursnu liniju, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je, kako je naveo, uložio oko 60 miliona dinara u poljoprivredne škole i Poljoprivredni fakultet.

„Smatramo da je poljoprivredna proizvodnja održiva jedino na primeni najnovijih tehnologija i znanja. Poljoprivredna proizvodnja mora biti zasnovana na znanju, jer se tako ulaže u mlade, koji će biti generator i motor razvoja i budućnost“, izjavio je Radojević.

Radojević je, takođe, istakao značaj toga što se Poljoprivredni fakultet opredelio za osavremenjivanje  poljoprivredne mehanizacije koja dugi niz godina u prethodnom periodu nije bila obnavljana.

„To je preduslov kako bi naše mlade kolege, studenti, imali priliku da pored teoretskih saznanja ovladaju i praktičnim veštinama na najsavremenijoj opremi. U prethodne tri godine imali smo priliku da zajedno kupimo traktor i žitnu sejalicu, a sada i novi univerzalni kombajn. Uveren sam da samo na ovaj način možemo dati doprinos i u naučno-istraživačkom delu, da dođemo do još boljih rezultata. A te rezultate treba da primenjuju naši poljoprivrednici i time svoja  gazdinstva učine profitabilnijim i konkurentnijim“, rekao je Radojević.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je, povodom zajedničke investicije u novi moderan kombajn, izjavio da je jedna od najvažnijih stvari u radu Pokrajinske vlade ujedinjenost oko projekata. Zahvalio se zaposlenima na Poljoprivrednom fakultetu, koji su odlučili da svoja sredstva ulože u obnovu mehanizacije, kako bi studenti mogli svoja znanja da steknu u praktičnoj nastavi.

„To je vodeći put za ostvarenje naših težnji – a to je dualno obrazovanje, da u njega što pre integrišemo principe prakse i da po završetku studija imamo inženjere koji će moći da se nose sa izazovima savremene poljoprivrede“, istakao je dr Milošević.

 Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica istakao je da je puštanje u rad novog kombajna važan događaj za Poljoprivredni fakultet, jer pokazuje kako u praksi izgleda partnerski odnos između Poljoprivrednog fakulteta i Pokrajinske vlade. Investiranjem u modernu mehanizaciju i opremu, prema mišljenju dekana Tice, stvaraju se uslovi za savremenu praktičnu nastavu za studente, nastavnike i saradnike.