- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Put do konkurentnosti

 

PROMOVISANA SU┼áNICA ZA VO─ćE I POVR─ćE

Beograd, 12. decembar 2011.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) odr┼żana je promocija Su┼ínice za vo─çe, povr─çe, lekovito i za─Źinslko bilje i pe─Źurke koju proizvodi firma NTIM tehnologije iz Beograda. Su┼ínica predstavlja inovaciju koja je za┼íti─çena patentom u Srbiji, kao i na me─Ĺunarodnom nivou. Promociju je vodila dr Danica Mi─çanovi─ç, sekretar Odbora za tehnolo┼íke inovacije PKS. Ona je istakla da u Srbiji danas ima mnogo inovacija, ponajvi┼íe iz agrarne oblasti. To je i normalno, dodala je ona, jer smo mi poljoprivredna zemlja. Ina─Źe, PKS podr┼żava svaki vid inovativnosti i kreativnosti koji doprinosi unapre─Ĺenju nivoa tehnolo┼íkog razvoja zemlje i podizanja konkurentnosti na┼íih kompanija, na doma─çem i inostranom tr┼żi┼ítu.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stankovi─ç je naglasio da se proizvodno i tehnolo┼íko prestrukturiranje i rast produktivnosti u poljoprivredi, kao i ve─ça konkurentnost na doma─çem i svetskom tr┼żi┼ítu moraju bazirati na ekolo┼íkim, energetskim i ekonomskim kriterijumima. On je naglasio da Srbiju treba pretvoriti u podru─Źje tradicionalno-konvencionalne poljoprivredne proizvodnje.

,,Agroindustrija u stvaranju bruto dru┼ítvenog proizvoda zemlje u─Źestvuje sa 15 odsto, ali ako se uzme celokupan doprinos poljoprivrede ostalim sektorima privrede, posebno proizvo─Ĺa─Źima i prera─Ĺiva─Źima inputa i sirovina u─Źe┼í─çe nadma┼íuje ─Źak 40 odsto BDP. Ina─Źe, u vo─çarskoj proizvodnji godi┼ínje se realizuje 1,2 miliona tona raznovrsnih vrsta sorata vo─ça u vrednosti od oko 500 miliona dolara, dok povrtarska proizvodnja godi┼ínje obezbe─Ĺuje 2,2 miliona tona raznovrsnih povrtarskih proizvoda u vrednosti od oko 620 miliona dolara. Godi┼ínja vrednost izvoza vo─ça i povr─ça je oko 600 miliona dolara, uvoza oko 250 miliona dolara. Poslednjih godina u izvozu dominira sve┼że i zamrznuto vo─çe i povr─çe, dok su proizvodi iz vi┼íih faza prerade sve manje zastupljeni. Godi┼ínje se izveze oko 4.400 tona su┼íenog vo─ça u vrednosti od 12 miliona dolara, ali se i uvozi oko 200 tona su┼íenog vo─ça u vrednosti od oko osam miliona dolara. U spoljnotrgovinskoj razmeni povr─ça, izveze se oko 3.000 tona u vrednosti od oko 15 miliona dolara, a uveze oko 13.000 tona za ┼íta se potro┼íi oko 14 miliona dolara. Uz podr┼íku dr┼żave mogu─çe je da do 2020. godine ova grupa poroizvoda ostvari vrednost izvoza od milijardu dolara'', rekao je Stankovi─ç.

Podr┼íku za ovakvu proizvodnju dao je i dr┼żavni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i trgovine Ljubi┼ía Dimitrijevi─ç koji je ostakao da na┼ía ┼żivotna sredina nije zaga─Ĺena, a da je cilj da se u budu─çnosti izvoze proizvodi iz vi┼íih faza prerade. Uz to, nu┼żno je da se podigne i konkurentnost proizvodnje. Po njegovim re─Źima, Vlada Srbije ─çe pomagati ovakve programe, jer je cilj da se sa ovakvim proizvodima iz vi┼íih faza prerade zauzme deo svetskog tr┼żi┼íta.

Govore─çi o Su┼ínici za vo─çe, povr─çe, lekovito i za─Źinsko bilje i pe─Źurke Milo┼í Veselinovi─ç iz Firme NTIM tehnologije je naglasio da je do sada proizvedeno oko 50 ovakvih su┼íilica za koja vlada veliko interesovanje na doma─çem i stranom tr┼żi┼ítu. Cena jedne su┼íilice na doma─çem tr┼żi┼ítu je 25.000 evra, dok je ona  stranim tr┼żi┼ítima vi┼ía za 10.000 evra.