- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Put do kredita

 

NARODNA BANKA ODLU─îUJE O ZALOGU STO─îARA

Novi Sad, 16. decembar 2011.

Izjava Du┼íana Petrovi─ça, ministra za poljoprivredu i trgovinu, da se sa Narodnom bankom razgovara o mogu─çnosti da i ┼żivotinje u vlasni┼ítvu poljoprivrednika mogu postati sredstvo obezbe─Ĺenja – svojevrsna garancija u obezbe─Ĺenju za kredite, nailazi na podr┼íku sto─Źara. S obzirom da je Narodna banka nedavno i zvani─Źno robni zapis na robu iz javnih skladi┼íta i hladnja─Źa priznala kao sredstvo garancije, sada se otvara novi prostor za poslovanje gazdinstva i na odluku o tome ne bi trebalo puno ─Źekati.

- Ukoliko postoji volja u Narodnoj banci, stoka, i to skoro sve kategorije, mo┼że postati zalog za kredite – tvrdi Jelena Krsti─ç iz NVO „Agroprofit” iz Novog Sada. Osnova za ovakav aran┼żman je realno osiguranje stoke kod osiguravaju─çih ku─ça, po postoje─çoj komercijalnoj tarifi i za precizno nabrojane bolesti. Ne bi bilo korektno da osiguravaju─çe ku─çe ako do─Ĺe do uginu─ça grla to podvedu pod „nevidljiva bolest nastala pre osiguranja”, pa da farmeru ne priznaju ┼ítetu – ┼íto su neki i ─Źinili. Sto─Źari bi u ovakvom aran┼żmanu trebali da svoju stoku osiguraju na period od 6-12 meseci, zavisno od starosti, odnosno od vrste dr┼żanja grla (tov, mleko, priplodni materijal, mati─Źni zapati svinja...) – ka┼że Jelena Krsti─ç i dodaje da bi za po─Źetak ovaj aran┼żman valjalo sprovesti u saradnji sa Republi─Źkim robnim rezervama.

- Dr┼żavne robne rezerve do sada su najmanje koristili upravo sto─Źari, a najvi┼íe trgovci i skladi┼ítari. Farmeri su u aran┼żmane sa Robnim rezervama ulazili uz te┼íko dobijene i pla─çene garancije banaka, a procedura je trajala i po ┼íest meseci. Predlog ministra Du┼íana Petrovi─ça ceo proces skra─çuje i vrlo je jednostavan i na osnovu toga Robne rezerve mogu i pro┼íiriti svoju delatnost u pogledu hraniva. Ako se sto─Źarima jo┼í omogu─çi da preuzetu robu plate isporukom stoke, onda ─çe to biti dobar potez Ministarstva poljoprivrede i Narodne banke Srbije.

Prema saznanju „AgroServisa”, poljoprivrednici u Srbiji za poslednje ─Źetiri godine iz Dr┼żavnih robnih rezervi, uz garanciju banaka, koristili su oko 10.000 tona kukuruza u vidu pozajmice ili u formi razmene za drugu robu – naj─Źe┼í─çe utovljene svinje i junad.

Najvi┼íe ovakvih aran┼żmana imalo je Udru┼żenje poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa iz Sremske Mitrovice i ┼áapca.