- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

Put do „zelenog dizela”

 

IMA VOLJE – NEMA NOVCA

Novi Sad, 11. jun 2018.

Čedomir Keco

Među poljoprivrednicima koji više od deset godina očekuju jeftiniji dizel za obradu njiva ima nezadovoljstva. Zbog čekanja takve odluke, a pogotovo posle minule sušne godine, u kojoj nisu dobili očekivanu pomoć Vlade, neki su danas protestovali na putevima.

Finansijsku krizu u gazdinstvu kod pojedinih uvećala je i zakasnela isplata podsticaja u stočarstvu, nabavki sitne mehanizacije... Zahtev za jeftinije gorivo je već dugo na stolu Ministarstva poljoprivrede, ali se još nijedan model nije našao u raspravi ili u konsultacijama. Kakogod, da počne divan o ovoj temi najmanji iznos za subvencionisano gorivo bio bi „težak” oko šest milijardi dinara, što je uz dug države prema gazdinstvima iz 2017. od oko 10 milijardi dinara ozbiljan problem za novog ministra finansija, pa i Vladu.

Jeftiniji dizel za poljoprivredu je prvi korak do konkurentnije ponude proizvoda koje sve zemlje u okruženju imaju (neke uz to i davanje po hektaru). Međutim, ovako ozbiljne teme nisu za asfaltni dijalog, jer podrazumeva detaljnu analizu državne kase. Pomenuti iznos na svojim stavkama nema Ministarstvo poljoprivrede, iako se zna da je ovaj deo državne administracije političkom voljom vodeće partije ušao u povoljnu deobu traktora – 2.000 komada i praktično isušio agrarni budžet.

Dakle, ne može se govoriti o stanju u državnoj kasi bez uvažavanja dugovanja.

Smanjenje akciza za 40 dinara po litri prodatog dizela automatski umanjuje priliv novca u budžet i to je taj krug o kome se ne razgovara, kao ni o prilivu novca koji po nizu stavki kao uplate dolazi u budžet iz sektora agroindustrije i poljoprivrede.

Među poljoprivrednicima što se više bližio kraj dana bilo je sve više reagovanja i komentara o protestu. Prenosimo izjavu Nenada Manića, predsednika Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije.

- Ove blokade sa nama nemaju veze i mi ne napadamo policiju... Šalu na stranu, poskupljenje goriva na poljoprivrednike utiče i to vrlo neprijatno. Mi se više hvatamo za onu priču što je ministar Nedimović objavio na Savetovanju „Dobar dan domaćine”, kada je rekao da će biti regresirano gorivo za poljoprivrednike. Mi smo svesni da veliki poljoprivrednici, koji rade preko 100 hektara, kupuju gorivo na crno, svesni smo da vraćaju PDV, da ima dosta zloupotrebe, ali sve to ide na štetu malih. Ima puno nezadovoljstva baš iz razloga što je rečeno, prvo nam je 2017. obećano na Poljoprivrednom fakultetu, na „Dobar dan domaćine”, posle toga nam je i ove godine obećano da će biti regresiranog goriva. Na neki način opravdano je nezadovoljstvo, ali se plašim da neko ovu lošu situaciju ne zloupotrebi i da se ne obije o glavu nama.  Mi ćemo se sigurno ograditi od toga. Prvo treba razgovarati, pa ako ne uspe onda miran protest, a nasilnost ne ide nikom na ruku, najmanje poljoprivrednicima. Inače, u Agrarnoj komori trenutno smo krenuli u pravcu pomoći poljoprivrednicima, radimo projekte, u kontaktu smo sa Ministarstvom poljoprivrede, imamo dobru saradnju, pomažemo poljoprivrednicima da dođu u poziciju da koriste kako domaće, tako i fondove Evropske unije. Ima interesanata za IPARD, mada sve manje malih i srednjih gazdinstva, to je uglavnom za velika i mi probijamo neku vrstu leda da pomognemo i onom srednjem delu. Imaju poverenja u nas, jer smo im dali do znanja da mi to radimo ozbiljno. Nažalost, Ministarstvo nema kapacitet da pomogne zainteresovanima, oni su to prebacili na poljoprivredne stručne službe, koji takođe imaju mali kapacitet da bi mogli aktivno da se uključe za jedan projekat za IPARD, to je složen posao koji zahteva ozbiljan rad.

Danas niko od političara nije otišao korak dalje i naznačio pravce u rešavanju zahteva za jeftinije gorivo. Ako se ispolji budžetska tvrdoglavost i sve ospori onom poznatom rečenicom „para nema”, onda je sve jasno – čekaće se novi budžet, a jesenja setva bez jeftinijeg dizela. Poljoprivrednici, ako se naljute, praviće probleme na putevima do žetve, što će izazvati nezadovoljstvo ostalih građana i što nije izraz demokratije.

U ovom času, kada bi Vlada pozvala na razgovor poljoprivrednike, oni nemaju odgovorne predstavnike, argumente za model „zelenog dizela” i realizaciju. Valjalo bi da to imaju nadležna ministarstva. Možda i imaju, ali novac sigurno nemaju, a nije ga „pojela maca”.