- TRŽIŠTE - /06.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.92 din/kg , pšenica 21.56 din/kg , soja 32.92 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.68 din/kg , pšenica 21.29 din/kg , soja 30.55 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 23.55 din/kg , pšenica 25.35 din/kg , soja - ;

RADNICIMA PKB-A NUDE 450 EVRA PO GODINI STAŽA

 

Beograd, 30. jul 2018.

Izvor: Politika

  • Okvirni plan je da javni poziv bude raspisan do 15. avgusta po modelu prodaje dela imovine, nezvanično saznaje „Politika”

Pitanje je dana kada će Srbija raspisati novi tender za privatizaciju PKB-a, što se može zaključiti i iz nedavne izjave Sebastijana Sose, šefa kancelarije MMF-a, koji je rekao da bi to moglo da se očekuje već u avgustu.

Kako „Politika” saznaje, predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privatizacije, a poslednji pre samo nedelju dana. Prema nezvaničnim informacijama, okvirni plan je da javni poziv bude raspisan do 15. avgusta. Verovatno će na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća – državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme i mehanizacija… Investitoru ne bi bilo ponuđeno oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB. Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća (osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja…). Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine. Predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program. Ponuda je, praktično, već na stolu.

– Ponuda države za otpremnine je 450 evra po godini staža. To bi trebalo da dobije svih oko 1.700 zaposlenih. Radnici bi praktično bili tehnološki višak, jer više ne bismo bili u radnom odnosu u PKB korporaciji. Ali ovo je specifična delatnost, nema pauze i krave moraju da se muzu svaki dan. Imamo obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca – kaže za naš list Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a. Te navode potvrdio je i Nikola Lazić, predsednik Nezavisnog sindikata u ovoj korporaciji, ističući da je reč o nestandardnom programu rešavanja tehnološkog viška i usmenoj ponudi sa sastanaka u Ministarstvu privrede.

Kako saznajemo, u poslednjih mesec dana PKB su obilazili predstavnici jedne kineske i jedne arapske firme. Prema Zakonu o privatizaciji, radnicima sleduje 200 evra po godini staža, pa je nepoznato ko će radnicima namiriti razliku do 450 evra.

U Ministarstvu privrede juče nismo dobili komentar na ove informacije koje iznose predstavnici sindikata.

Kako je objavljeno pre dva dana, rešavanje statusa Poljoprivredne korporacije Beograd deo je programa „čuvarkuća”, koji je Srbija potpisala sa MMF-om. I u prethodnom aranžmanu jedan od uslova je bio pronalaženje partnera za PKB, i to do juna ove godine, što se nije dogodilo. Jasno je da nas Međunarodni monetarni fond sada opominje na neispunjena obećanja iz memoranduma. Država godinama bezuspešno pokušava da nađe najprihvatljiviji model privatizacije za ovo strateški važno preduzeće, koje je sve više opterećeno dugovima. Zaključno sa krajem 2017. godine dug PKB-a iznosio je oko 80 miliona evra. Da bi nekadašnji gigant ponovo stao na noge potrebna je investicija od najmanje 100 miliona evra, za šta država nema para, što je nedavno potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kako prenosi Tanjug, stručna i šira javnost ima podeljena mišljenja o načinu kako bi trebalo da se privatizuje PKB, a u javnosti su se mogle čuti različite ocene, od toga da nekadašnjeg jugoslovenskog giganta treba sačuvati u državnim rukama, do ideje da se potpuno proda ili, pak, delimično privatizuje. Nije poznato da li će se i ovog puta na listi zainteresovanih naći ranije spominjana kompanija „Al Dahra”, kineski investitori ili domaći kapital (Miodrag Kostić, Petar Matijević...). Agencija prenosi da je nekadašnja Agencija za privatizaciju 31. decembra 2015. objavila javni poziv za prodaju imovine PKB-a, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine – oko 154 miliona evra. Međutim, na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih, a posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.