- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

Radovi posle - 70 godina

 

ŠKOLI OD KOMPANIJE "DELTA HOLDING" 40.000 EVRA

Zaje─Źar, 18. septembar 2019

Izvor Ve─Źernje novosti

  • Projekat "Na┼íe selo" u┼íao u tre─çu fazu obnovom obrazovne ustanove u Maloj Jasikovi. Tamo gde nema u─Źionica, nema ni interesovanja porodica da ostanu na svom imanju

Osnovna ┼íkola "Jovan Jovanovi─ç Zmaj" u Maloj Jasikovi kod Zaje─Źara obnovljena je posle ravno 70 godina! Zahvaljuju─çi projektu "Na┼íe selo", koji je "Delta holding" pokrenuo krajem pro┼íle godine, jedanaest mali┼íana iz ovog sela i u─Źitelj Milovan Stankovi─ç, od jesenas nastavu odr┼żavaju u renoviranoj ┼íkolskoj zgradi. U sre─Ĺivanje krova i fasada, zamenu stolarije, ure─Ĺenje toaleta, postavljanje novih podova, zamenu elektroinstalacija i sre─Ĺivanje ┼íkolskog dvori┼íta ulo┼żeno je oko 40.000 evra.

Ure─Ĺenjem ovog objekta, zapo─Źela je tre─ça faza "Deltinog" projekta kojim se poma┼że o─Źuvanje srpskog sela, modernizuje poljoprivredna proizvodnja i unapre─Ĺuje dru┼ítveni ┼żivot kako bi se spre─Źio trend odumiranja na┼íih sela.

- Smatramo da bez ┼íkole selo odumire, jer bez nje nema ni interesovanja mladih parova i porodica da ostanu na svom imanju - rekao je u Maloj Jasikovi Miroslav Mi┼íkovi─ç, vlasnik "Delta holdinga" i pokreta─Ź projekta "Na┼íe selo".

- Zato je obnova ┼íkole deo na┼íeg projekta, kao ┼íto je i organizacija dru┼ítvenog i kulturnog ┼żivota dostojnog ─Źoveka. ┼Żelimo da poka┼żemo da na┼í seljak uz sve ┼íto nau─Źi i primeni mo┼że da ┼żivi isto tako kvalitetno kao i poljoprivrednici u selima Nema─Źke, Austrije ili Slovenije.

U ovom projektu u─Źestvuje 40 doma─çinstava iz zaje─Źarskih sela Dubo─Źane i Mala Jasikova. Tokom prve faze, za poljoprivrednike su organizovana predavanja o modernoj proizvodnji i mogu─çnostima da dostignu maksimalne prinose i profit. Za 20 doma─çinstava su, potom, obezbe─Ĺeni beskamatni krediti ukupne vrednosti 200.000 evra. Odobrila ih je Erste banka, dok je tro┼íkove kamate preuzela "Delta".

Iz ovih kredita poljoprivrednici su kupovali mehanizaciju, uredili voćnjake, instalirali sisteme za navodnjavanje, renovirali ili izgradili nove štale, nabavili kvalitetnija grla stoke... Osim toga, "Delta agrar" je poljoprivrednicima organizovao posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i u italijanskom Riminiju. Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković najavio je nastavak ovog projekta i u drugim selima, kao i ulaganja u zemljama regiona.

PODRŠKA SRPSKIH PRIVREDNIKA

Obnovu ┼íkole u Maloj Jasikovi sufinansirali su Erste banka, Grad Zaje─Źar, "Keramika Kanji┼ża" i "Beovrt", dok su me┼ítani pomogli ure─Ĺivanje dvori┼íta - ka┼żu u "Delta agraru". - Od pokretanja, krajem pro┼íle godine, projektu "Na┼íe selo" pridru┼żili su se Privredna komora Srbije i "Telekom Srbija". Otvoren je za druge kompanije i institucije koje u njemu prepoznaju pravi put za opstanak i razvoj srpskog sela.