- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Radovi u polju

 

SAMO KI┼áA PRODU┼ŻAVA SETVU ULJANE REPICE

Novi Sad, 21. septembar 2018.

Optimalan rok za setvu uljane repice je istekao, ali stru─Źnjaci ka┼żu „setva se mo┼że obaviti i ne┼íto kasnije”. Ovo „kasnije” je nastalo jer je zemlji┼íte suvo i pored te┼íko─ça u pripremi nije izvodljiva uspe┼ína setva. Zbog toga ratari pri┼żeljkuju ki┼íu i ako se ta ┼żelja, pa i prognoza ostvari i ovogodi┼ínja setva ─çe se realizovati na oko 40.000 hektara. O ovom poslu dr Ana Marjanovi─ç Jeromela, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, za „AgroServis plus” ka┼że.

  • Danas se uljana repica u svetu seje na preko 30 miliona ha sa tendencijom daljnjeg pove─çanja. Najve─çi proizvo─Ĺa─Źi su Kina, Indija i Kanada. Od evropskih zemalja najvi┼íe se seje u Poljskoj, Nema─Źkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, itd. Pored soje, palme i suncokreta, uljana repica je jedna od najva┼żnijih uljanih kultura i sa njima ─Źini 72% ukupne svetske proizvodnje biljnih ulja. U Evropi je uglavnom raprostranjena ozima forma (seje se krajem leta i u ranu jesen) jer posti┼że ve─çe prinose semena i ulja po jednici povr┼íine u odnosu na jaru (koja se seje u rano prole─çe). Pored ulja koji je primarni proizvod i kog u semenu ima 40-48%, uljana repica je zna─Źajan izvor belan─Źevina. Visok sadr┼żaj eruka kiselina u pojedinim sortama je omogu─çio primenu uljane repice i u industriji u vidu maziva. Metil estar, dobijen iz ovog ulja, uspe┼íno se koristi za rad dizel motora.

Uljana repica se mo┼że gajiti do nadmorske visine do 750 m, ┼íto je izuzetna pogodnost za brdsko-planinske uslove, koji po pravilu tokom vegetacije imaju vi┼íe padavina nego ravni─Źarski krajevi.

Uljana repica je veliki potro┼ía─Ź vode i za svoj rast i razvoj tra┼żi zna─Źajnije koli─Źine padavina (godi┼ínje 500-750 mm). Me─Ĺutim, kao i kod drugih ratarskih biljnih vrsta, pored ukupne koli─Źine padavina va┼żna je i njihova distribucija tokom vegetacione sezone. Najosetljivija je na su┼íu u fazi formiranja cvetnih pupoljaka do cvetanja (intenzivan porast) i u fazi nalivanja zrna. U na┼íim uslovima problem mo┼że biti i nedostatak vode u setvi ┼íto rezultira neujedna─Źenim nicanjem, ponekad i izostankom nicanja, zakasnelim razvojem do zime, slabijim prezimljavanjem, itd. Zadr┼żavanje povr┼íinskih voda u prole─çe mo┼że dovesti do propadanja useva (truljenja korena i sli─Źno) – upozoravaju stru─Źnjaci. Kao i ve─çinu drugih ratarskih biljaka, uljanu repicu treba gajiti u plodoredu, istovremeno izbegavaju─çi biljne vrste sa kojima repica deli zajedni─Źke insekte ili bolesti kao ┼íto su suncokret, soja, sla─Źice, gra┼íak, mahunarke, deteline, itd. Najbolji predusevi za uljanu repicu su oni koji ostavljaju dosta vremena za kvalitetnu pripremu zemlji┼íta, bez korova i omogu─çuju dobro odsecanje plastice pri osnovnoj obradi, kao npr. rani krompir, rano povr─çe i strna ┼żita (p┼íenica, je─Źam).

  • Dovoljne koli─Źine vlage u optimalnom vremenu setve dovode do nicanja useva za 4 do 6 dana. Treba izbegavati ranije, ali i kasnije rokove setve. Prerana setva dovodi do prebujnog, osetljivog useva, koji mo┼że da po─Źne sa rastom u stablo i lo┼íe podnosi niske temperature tokom zime, ┼íto dovodi do smanjenja sklopa, a time i osloba─Ĺanja prostora za razvoj korova. Prekasna setva uzrokuje nedovoljnu razvijenost biljaka pred zimsko mirovanje, sa malo rezervnih materija u korenu i stablu. Takve biljke lak┼íe izmrzavaju i te┼że se regeneri┼íu, kasne u porastu i po pravilu daju lo┼íiji prinos. Setva uljane repice je izuzetno va┼żna agrotehni─Źka mera koja odre─Ĺuje kasniji razvoj biljaka, pa i prinos. Sklop biljaka na polju treba da bude optimalan, preporu─Źen od strane semenske ku─çe i oplemenjiva─Źa, kreatora sorte. Preredak sklop daje ja─Źe razgranate biljke, ali i otvara prostor za razvoj korova. Pregust usev rezultira slabijom, tanjom stabljikom sklonom poleganju. Setvu treba obaviti u optimalnom roku, plitko, na 2-3 cm dubine. Nakon setve, ako za to postoje uslovi treba navodnjavati ili valjati. Repica se seje u redove sa razmakom od 20-30 cm. U na┼íim agroekolo┼íkim uslovima smatra se da 70% zasejanih semena iznikne, a da u toku zime propadne do 30%. Potrebna koli─Źina semena, zavisno od sortimenta, klijavosti I ─Źisto─çe semena treba da osigura 50-55 biljaka po m2. Kvalitetno, deklarisano seme je osnovni preduslov uspe┼íne proizvodnje – poru─Źuje dr Ana.

Brojne prednosti gajenja uljane repice inicirale su intenziviranje oplemenjiva─Źkog programa na uljanoj repici u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Sve sorte i hibridi su stvorene prema zahtevima moderne biljne proizvodnje i zahvaljuju─çi njima proizvo─Ĺa─Źi mogu da iskoriste sve prednosti gajenja uljane repice nadaju─çi se visokim prinosima i dobroj zaradi.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo za setvu u nastupaju─çoj vegetacionoj sezoni nudi seme ozime uljane repice visokih proizvodnih i semenskih kvaliteta. NS sortiment se u velikom broju mikro i makro ogleda, kao i u proizvodnji izdvojio visokim i stabilnim prinosom i sadr┼żajem ulja.Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima─çe dovoljne koli─Źine semena visokog kvaliteta ozime uljane repice hibrida NS Ras i sorti Zlatna, Anna, Jasna i Zorica.

Gajenjem novosadskog sortimenta uljane repice dobija se kvalitetna sirovina za potrebe uljarske i prera─Ĺiva─Źke industrije.

Ove godine zrno uljane repice je izvezeno i ratari su zadovoljni cenom od 300-320 evra po toni u vreme ┼żetve, uz prinos ve─çi od 3.200 kh/ha.

Izgledi vremena za Novi Sad i ┼íiru okolinu za period: 16.09.2018.- 15.10.2018.

Prognozirana koli─Źina padavina:  31  mm

Razvoj vremena bi─çe sli─Źan periodu: 12.09.2007. - 11.10.2007.