- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Radovi u polju

 

SETVA PŠENICE U TOKU I NA ČEKANJU

Novi Sad, 10. oktobar 2018.

Prašina se podiže iza prohoda tanjirača koje sitne oranice za setvu pšenice, za koju se ne može reći da će biti završena u optimalnom roku i na površini većoj od 500.000 hektara. I pored suše koja preti usevima ratari ne odustaju od ovog posla, a koliki će biti učinak, znaće se na proleće.

Nandor Kovač iz Bečeja je uspešan proizvođač pšenice. Juče i danas uveliko seje pšenicu na oko 200 jutara. Poseduje dobru mehanizaciju i poručuje da sa ovim poslom ne treba oklevati.

  • Ko god može neka seje u suvu zemlju, jer to je bolje nego da sejemo po blatu i da kasnimo. Znamo da ovakvi vremenski uslovi pogoduju miševima, jer zrno „spava”, ali smo se dobro pripremili da se odbranimo od ovih štetočina. Nemamo nikakvu rezervu prema setvi – naš izbor su četiri najbolje NS sorte pšenice i jedna francuska – kaže za „AgroServis plus” Nandor Kovač.

Steva Mavrenski iz Melenaca ne žuri sa setvom, a planira da seje manje nego prošle godine, jer je nezadovoljan postignutom otkupnom cenom.

  • Nije nam ovo prva setva u potpuno suvu zemlju, ali je ove godine taj posao neizvestan iz mnogo razloga, a pre svega zbog toga što, izgleda, pšenica koju proizvedemo nikome ne treba. Još nas drži muka od prošle žetve i slušam ljude kako kažu da će sejati samo za sebe. Ali kako i za sebe kada zrno napadaju miševi, a ako padne malo kiše zrno će da krene, pa stane i u tom preriodu propadne. Istina, bilo je godina kada je seme sa nicanjem kretalo iz dva puta uz vlagu i ojačalo je do snega, a šta će biti ove godine, niko nam ne može garantovati – kaže Mavrenski.

U južnom Banatu pripreme za setvu pšenice ratari obavljaju jedino tanjiračama, jer je uobičajeno oranje nemoguće obaviti zbog velikih grudi zemlje koje izbacuju plugovi. Saša Munćan iz Krušćice je završio setvu na 50 jutara i sada, kako kaže, čeka samo kišu, dok Ivan Radojević iz Kovina ne planira setvu u ovim uslovima, jer su ga slične situacije naučile da bude oprezan.

  • Toliko je zemlja teška za obradu da se i tanjirače lome. Koliko nam fali vode vidi se i po Deliblatskoj peščari na kojoj se i glog suši – zabrinuto kaže ovaj poljoprivrednik, koji će umesto 20 hektara setve pšenicom na proleće, najverovatnije, posejati kukuruz, soju i suncokret.

Ratari u Vojvodini ove godine su opremljeni za setvu i u ovim otežanim uslovima, i samo mali broj je onih koji nemaju mašine za odgovarajuće pripreme na zemlji. Međutim, i ove godine, prema procenama iz semenskih kuća, ratari će najviše za 50 odsto površina pod pšenicom upotrebiti deklarisano seme.