- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

Radovi u polju

 

SETVA PŠENICE NIJE ZAVRŠENA, A POSEJANA SLABO NIKLA I SUŠI SE

Novi Sad, 1. novembar 2018.

Setva pšenice u Vojvodini je završena samo po nekim medijima. Zrno koje se našlo u zemljištu delimično je niklo, a ima parcela gde se zbog nestašice vlage suši! U anketi koju smo sproveli među ratarima na području severnog i južnog Banata saznali smo da za njih setva nije završena i da će uz 10% više zrna pšenicu posejati i mimo optimalnog roka. U srednjem Banatu je posebno neizvesna situacija sa pšenicom, jer je jedan deo posejane pokrenula vlaga, koja je potom nestala i usevi se suše.

U Bačkoj se neka polja više zelene nego u Banatu, gde na severu zrno „spava”. Ovde je uljana repica nikla na trećini njiva.

Dipl. inž. Dušan Kenđur, iz Savetodavne stručne službe u Senti, kaže da bi 20 milimetara kiše značilo spas za ratare u okruženju.

  • Setva uljane repice je delimično uspela, nikla je samo trećina, a pšenica „spava” – kaže ovaj iskusni agronom i tvrdi da je ova jesen za ratare izuzetno teška i da, praktično, setva pšenice nije obavljena.

Dr Novica Mladenov, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, u stalnom je kontaktu sa poljoprivrednicima koji su posejali pšenicu ili taj posao odlažu.

  • Nema potrebe da se više čeka sa setvom, jer će doći lošiji uslovi sa nižim temperaturama, pa će kasniti nicanje. Ako domaćini mogu da pripreme zemljište za setvu, neka obave taj posao. U ovim uslovima je važno sejati seme sa ispitanom klijavošću, jer ako se uđe u setvu sa lošim semenom izostaće prinosi.

Dr Mladenov kaže da je slaba kiša u pojedinim reonima sa 4-5 milimetara pokvarila ionako tešku situaciju.

  • Seme je dobilo vlagu, nabubrilo je i puklo, jer nije bilo više uslova za nicanje. Ako bi za 24 časa dobili 20 milimetara kiše po metru kvadratnom, to bi bio melem za posejane oranice.

Za razliku od ranijih godina, u ovom času se niko ne bavi prognozom o obimu setve u Srbiji, pa će se pouzdaniji podaci saznati tek iduće godine.