РАСТЕ ПРИТИСАК ДА ЕУ ОДУСТАНЕ ОД СМАЊЕЊА УПОТРЕБЕ ПЕСТИЦИДА

 

Београд, 07.06.2022.

Политика

  • Питање је да ли ће нови закон угледати светло дана, како је планирано, јер интересне групе имају три правца притиска на институције уније

Европска комисија би крајем јула требало да представи измене и допуне директиве о одрживој употреби пестицида, главног европског прописа који регулише употребу средстава за заштиту биља. Измене би, између осталог, требало да добију снагу закона за државе чланице, а очекује се да ће то регулисати процес одобравања пестицида пре стављања у промет, али и подстаћи људе да користе алтернативна, мање шкодљива средства. Све то заједно требало би да омогући ЕУ бољу контролу примене прописа у државама чланицама. Хрватска европарламентарка Биљана Борзан упозорила је да је лобирање да се овај процес измене прописа заустави огромно.

– Питање је да ли ће нови закон угледати светло дана, како је планирано. Интересне групе имају три правца притиска на институције ЕУ. Први је финансирање истраживања које ће показати да би смањење употребе хемијских пестицида катастрофално утицало на производњу хране. Други је представљање квазирешења попут генетски модификованих биљних култура којима не требају пестициди. Трећи је мобилизовање влада трговинских партнера ЕУ који извозе велике количине пољопривредних производа у Европу и којима никако не одговарају строжи стандарди. Доказ за то је жестоко и отворено противљење САД циљевима стратегије „Од поља до стола”, амерички лобисти увелико делују у Бриселу – изјавила је Борзанова. Она је, иначе, спровела велико истраживање јавног мњења, у којем је једно од питања било подржавају ли грађани смањење употребе пестицида и антибиотика у производњи хране.

– Чак 91 посто испитаника је одговорило потврдно, што показује да је свест грађана о утицају пестицида на здравље и околину велика. Јасно је да конвенционална производња хране тренутно ипак није могућа без употребе средстава за заштиту биља. Зато је пољопривредницима нужно понудити алтернативу хемијским пестицидима, као и нове пољопривредне технике. Важно је да највећи терет смањења буде на државама чланицама које највише троше пестициде и антибиотике, при чему Хрватска стоји боље од просека ЕУ – сматра Борзанова. Известитељка за стратегију „Од поља до стола” осврнула се на неке недавне догађаје и истраживања у вези са употребом и присутношћу пестицида у храни, те планове ЕУ да њихову употребу преполови до 2030.

– Масовни помор пчела у Међумурју, истраживање које је показало све већу присутност пестицида у храни и огромне количине забрањених пестицида које је ове године запленила хрватска царина повезани су догађаји коју упућују на исти закључак – тренутна правила која контролишу употребу хемијских пестицида нису адекватна или се не спроводе довољно строго. ЕУ је у склопу стратегије „Од поља до стола” планирала да преполови употребу тих средстава до 2030, али су криза и рат у Украјини овај циљ довели у питање – упозорила је Борзанова.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---