- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Ratar i ministar o ovogodišnjoj žetvi

 

MALI PRINOS NE DONOSI ZARADU – MOŽDA ĆE BITI I INTERVENTNOG OTKUPA PŠENICE

Beograd, 2. jul 2019.

Izvor: Radio Beograd, „Nedeljom za selo”

U Srbiji je počela žetva pšenice, koja se ove godine gaji na 570.000 hektara. Procenjeno je da će hlebnog zrna biti dovoljno za potrebe domaćeg tržišta, kao i da ćemo barem milion tona moći da ponudimo kupcima iz inostranstva. Ratari  tvrde da prve ponude otkupljivača od 16 din/kg ove žitarice ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje. Kako bi se tržište pokrenulo, planirano je da deo roda te žitarice otkupi i Direkcija za robne rezerve. Ratari iz Braničavskog okruga počeli su da skidaju pšenicu. Ivan Vučković iz njihovog Udruženja „Stig”, koje je deo Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, kaže da nisu zadovoljni cenovnicima kojima su otkupljivači otvorili sezonu za tu žitaricu.

  • Kod nas je žetva pšenice već počela i sledeće nedelje će biti u punom jeku. Mi znamo da prinosi nisu kako treba, jer nam je retka pšenica, nisu se izbohorile kako treba, probile su trave, uopšte pšenica nije dobra od početka godine. Ovo do sada prinosi su 3,5-4 tone po hektaru. Svi se plaše, ne znaju šta da rade, trenutno otkupna cena pšenice je 16 din/kg. To je jako mala cena, jer naša proizvođačka cena pšenice nije ispod 21-22 din/kg. S obzirom da znamo da je na berzi stara prošlogodišnja pšenica 24 din/kg plus PDV, kako je moguće da nova pšenica bude 16 dinara? Ispod svake realne cene, niti možemo da se razdužimo, i oni koji ne duguju nemaju zaradu na tom prinosu od 3,5-4 tone po 16 dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović s druge strane tvrdi da je još rano za kalkulacije na temu otkupa ovogodišnjeg roda pšenice.

  • Ove godine sigurno su očekivanja porasla, baš zbog te cene od 24 dinara za staru pšenicu koja se trguje na berzi, a ja očekujem negde oko 21 dinara, iako se ovih dana plasiraju dezinformacije o 16-18 dinara. Vlada Republike Srbije će zajedno sa Robnim rezervama izaći sledeće nedelje sa jednom količinom koju će otkupiti i sa tom cifrom će pokušati da probudi tržište.

Prema rečima Ivana Vučkovića i poljoprivrednici su upoznati sa aktivnostima koje je najavio ministar Nedimović.

  • Obećano nam je da će se pokušati najkasnije  do sledećeg petka da se izađe sa cenom Robnih rezervi, jer smo mi tražili da izađu pre žetve, a ne posle, da bi koliko toliko mogli da pomerimo to tržište na gore. Dato je obećanje da će do sledećeg petka izaći sa cenom Robnih rezervi, ali nam nisu obećali koje će to količine da budu i dok ne prođe na sednici Vlade ne mogu da odgovore koja će to cena biti. Tražili smo da minimalna cena bude 22 dinara.

Nedimović je predstavio i procene u vezi sa proizvodnjom pšenice, na koje tokom ove godine računa Ministarstvo poljoprivrede.

  • Ove godine ćemo sigurno imati pšenice oko milion tona za izvoz. Nećemo imati godinu kao prethodnu, jer je nešto manje i posejano pšenice, nekih 70.000 hektara. Očekujem da će prosečan prinos biti blizu 4,7-4,8 tona/ha, što će nam dati oko 2,5-2,7 miliona tona. Za Srbiju je dovoljno 1,5 milion, ostalo nam ostaje za izvoz.

Pšenica je prošle jeseni u Srbiji zasejana na oko 570.000 hektara, što je  otprilike i naš desetogodišnji prosek proizvodne površine za tu žitaricu.