- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Razglednice ispod Fruške gore

 

NIJE ZABORAVLJEN BELI MAJDAN

Rakovac, 9. septembar 2019.

U fruškogorskom selu Rakovac, nekada poznatom po kamenolomu, danas je samo jedno okupljanje ostalo da podseti na te dane – etno i gastro priredba nazvana „Odjeci Belog majdana”.

Događaj, koji organizuje Snežana Radišić i njeno Udruženje žena „Miroškine rukotvorine”, celu deceniju se zalaže da se upravo ispod Belog majdana, uz izvor i spomenik žrtava fašizma, okupi što više Rakovčana i gostiju iz cele Vojvodine, pa i inostranstva.

Snežana Radišić

Beli majdan je danas velika pećina iz koje je nekada kamen prevožen na brodove, a odatle plovio u mnoge pribalne gradove. Žene su vodile računa da njihovi ukućani na rad ponesu dobru hranu i u lepim povezima i korpama. Ta tkanina je bila izrazito bela i vezena. Kada se obedovalo sve to je činilo podlogu kao stolnjak,  urađeno sa puno ljubavi. Takvi radovi su se videli i ovom prilikom u Rakovcu.

Ispod razgranatih borova i ovog vikenda u Rakovcu su svoja umeća pokazale žene izložbom rukotvorina, kolača, sireva, mezetluka... Nisu izostala ni odlična vina i rakije, kao ni uzavreli kotlići.

Posebno obeležje celoj priredbi dali su mališani pesmom i igrom.

Snežana Radišić kaže da se umorila od ovog posla i da je odlučila da odustane, ali je posle podrške koju je dobila sa više mesta – odustala od te namene.

To je dobra odluka, jer ko bi video rukotvorine žena iz Kumana, Titela ili Luga u podnožju Fruške gore da nije ovog događaja. Ili: kada bi se ovde čula pesma ili zaigralo kolo? Ostao bi bez publike 

i narodni umetnik Mića Panzalović, koji radeći sa metalom stvara prepoznatljive i neobične figure. Kaže da ga je Bog podario ovim umećem, a da ga dobro sluša i drvo.

Domaćini su zadovoljni podrškom Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i lokalne uprave u Beočinu i kulturno-umetničkog društva.

Mića Pulzalović