- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Razmena junadi za kukuruz

 

PRIJAVA DO PONEDELJKA DO 10 ─îASOVA

Beograd, 27. septembar 2019.

Dr┼żavne robne rezerve od novog zaklju─Źka Vlade (prvi je propao, jer je bio nepovoljan za sto─Źare) o razmeni kukuruza za junad, donetog 22. avgusta, najverovatnije tek ─çe u ponedeljak krenuti u prakti─Źnu realizaciju, potpisivanjem ugovora sa klanicama i preuzimanjem junadi.

Rok za prijavu junadi Dr┼żavnim robnim rezervama produ┼żen je do ponedeljka, do 10 ─Źasova, a zavr┼íetak celog posla do 15. oktobra, ┼íto je bio zahtev Ministarstva poljoprivrede.

Zbog ─Źega reaguju sto─Źari – sporo se prijavljuju, a neki i odustaju?

Poljoprivrednici te┼íko dolaze do potrebnih dokumenata, a posebno uverenja o zdravstvenom stanju ┼żivotinja, koji izdaje ovla┼í─çeni veterinar i to na utovaru. A to je ─Źin koji tek sledi.

Robne rezerve su sa svog zvani─Źnog sajta skinule obave┼ítenja o produ┼żetku prijavljivanja. Ostavile su stari tekst, ┼íto je prakti─Źno zna─Źilo da je prijavljivanje zavr┼íeno. Kada su ju─Źe zbog toga reagovali sto─Źari na sajt Dr┼żavnih robnih rezervi je vra─çeno va┼że─çe obave┼ítenje. Ovo je bio samo jo┼í jedan potez kojim su Dr┼żavne robne rezerve pokazale koliko im je stalo do ovog posla. Zapravo, sve je po─Źelo time ┼íto su tek desetak dana posle zaklju─Źka Vlade otpo─Źele posao, ─Źime su najavili da ─çe Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, koje je prihvatilo inicijativu sto─Źara, imati te┼żak posao do okon─Źanja razmene.

Pojedini sto─Źari su, ipak, izgubili strpljenje i zbog kreditnih obaveza su ispod tro┼íkova proizvodne cene prodali junad. Da li su to u─Źinili i pojedini farmeri koji su predali prijave, zna─çe se idu─çe nedelje.

Farmeri o─Źekuju da ─çe  u razmeni dobiti merkantilni kukuruz roda 2018., a koji su obavezni da imaju skladi┼ítari, jer taj kukuruz je odmah spreman za tr┼żi┼íte i ima ve─çu cenu od novog roda, koji su kao mogu─çnost za razmenu ubacile Robne rezerve.

Nakon izbora klanice za preradu, proizvodna grupa odgajiva─Źa tovnih rasa je zatra┼żila i dobila saglasnost da ─çe ─Źetiri klanice o svom tro┼íku obaviti prevoz junadi i bez kala. To su klanice u Ka─çu, Divcima, Sjenici i Martinovcima.