- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Razmena junadi za kukuruz

 

FARMERI POTPISUJU PRVE UGOVORE

Beograd, 30. april 2020.

Razmena merkantilnog kukuruza za ┼żivu junad, putem Dr┼żavnih robnih rezervi, traja─çe do 15 maja, a ve─ç danas se mo┼że re─çi da se ova poslovna aktivnost privodi kraju. Prema procenama Udru┼żenja „Agroprofit”, koje je i predlo┼żilo Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede da pokrene ovu razmenu, kod sto─Źara je jo┼í ostalo svega dvadesetak odsto junadi koju je njih 329 namenilo za isporuku.

Istina, kako smo saznali, desetak farmera je odustalo od razmene, jer iz finansijskih razloga nisu mogli da ─Źekaju zaklju─Źenje ovog aran┼żmana. Me─Ĺutim, broj junadi koji ─çe zavr┼íiti kod klani─Źara ne─çe biti manji od 3.000. Ono ┼íto u ovom ─Źasu raduje sto─Źare jesu pozivi iz Dr┼żavnih robnih rezervi za sklapanje ugovora o postignutom aran┼żmanu. Me─Ĺu klani─Źarima su posebno bili aktivni preuzima─Źi iz La─Ĺevaca i Novog Sada. Bilo je i negodovanja me─Ĺu farmerima, ┼íto se ponovo kao preuzima─Ź junadi pojavljuje klanica iz Sjenice, koja od ranijeg aran┼żmana, kada je prera─Ĺivala tako─Ĺe  junad za Robne rezerve, nije platila utovareni vi┼íak junadi farmerima u Banatu i Ba─Źkoj. Iako su farmeri upozoreni na ovakvo pona┼íanje pomenute klanice, pojedini su i ovom prilikom utovarili vi┼íe junadi nego ┼íto su imali na to pravo prema objavljenim koli─Źinama Dr┼żavnih robnih rezervi.

Zlatan ─Éuri─ç, predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice, zalagao se za efikasnu isporuku junadi njegovih ─Źlanova.

  • Sto─Źari iz Unije, koja ima podru┼żnice u 19 op┼ítina u Srbiji, su zadovoljni zalaganjem Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede da se ovom razmenom pomogne tovno govedarstvo. Stotinak na┼íih gazdinstava upustilo se u ovu razmenu i veoma je dobro ┼íto ve─ç danas Dr┼żavne robne rezerve nude ugovore farmerima za realizovani posao – ka┼że ─Éuri─ç i dodaje da ─çe njegova Unija i dalje biti na usluzi gazdinstvima kod preuzimanja kukuruza iz silosa, da bi se izbegli nesporazumi i „ucene” skladi┼ítara, koje su prime─çene kod pojedinih kompanija prilikom ranijeg preuzimanja zrna.

Udru┼żenje „Agroprofit”, u ─Źijem sastavu je Proizvodna grupa odgajiva─Źa  tovnih rasa goveda, danas je obavestilo svoje ─Źlanove da u Dr┼żavnim robnim rezervama postoji opredelenje da se ┼íto pre zaklju─Źe ugovori i da ─çe svi oni biti blagovremeno pozvani, najverovatnije, u Beograd. Naime, Udru┼żenje predla┼że Dr┼żavnim robnim rezervama da zbog efikasnosti u poslu i smanjenju kretanja farmera otvori mogu─çnost potpisivanja ugovora i u Novom Sadu. Da li ─çe to biti i realizovanao, bi─çe poznato posle prvomajskih praznika.