- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Razmena kukuruza za junad

 

STOČARIMA POTREBNA ZAŠTITA U OSTVARIVANJU SVOJIH PRAVA SA SKLADIŠTARIMA

Novi Sad/Beograd, 4. maj 2020.

Pojedini sto─Źari, koji su ostvarili pravo na potpisivanje ugovora sa Dr┼żavnim robnim rezervama o razmeni merkantilnog kukuruza za junad, danas su se obratili Udru┼żenju „Agroprofit”, koje je iniciralo ovu aktivnost, sa primedbama o pona┼íanju ovla┼í─çenih skladi┼ítara kod kojih dr┼żava ima lager zrna. Primedbe i ┼żalbe, koje su izneli sto─Źari, svode se na nameru da se umanji koli─Źina kukuruza koju su Dr┼żavne robne rezerve odvojile za svakog potpisnika ugovora o razmeni. Ako bi se namere skladi┼ítara ostvarile, oni bi u ovom poslu, bez prava na to, ostvarili dobit ve─çu od 200.000 evra. Zbog toga je danas i reagovalo Udru┼żenje „Agroprofit”.

***

Svim sto─Źarima, ─Źlanovima Proizvodne grupe Udru┼żenja „Agroprofit”, koji su uzeli u─Źe┼í─çe u naturalnoj razmeni merkantilnog kukuruza za tovnu junad, skre─çemo pa┼żnju na poku┼íaje zloupotreba skladi┼ítara Robnih rezervi, koje ne treba da prihvate. I to:

Skladi┼ítari bez osnova i povoda sto─Źarima  nude potpisivanje skladi┼ínice, da bi formalno kukuruz  iz vlasni┼ítva Dr┼żavnih robnih rezervi preneli na ime farmera koji ima ugovor sa Dr┼żavnim robnim rezervama.  Ovim administrativnim postupkom oni, prakti─Źno, stupaju u novi aran┼żman sa skladi┼ítarima (bez potrebe), koji skladi┼ítar ┼żeli da naplati uzimanjem u┼íora pripadaju─çeg kukuruza. Dakle, sto─Źari, nakon dobijanja naloga od Robnih rezervi za isporuku merkantilnog kukuruza  kod njihovih skladi┼ítara, ne trebaju skladi┼ítaru potpisivati nikakvu skladi┼ínicu dok prvo kukuruz ne izmere i utovare u svoja vozila ili vozila koja su anga┼żovali.

Udru┼żenje podse─ça sto─Źare da ne treba da prihvatie nikakve tro┼íkove iz skladi┼ítenja, rastura, ulaza, izlaza... kukuruza,  koje ─çe skladi┼ítari poku┼íati nametnuti, a za to nemaju nikakva zakonska prava.

Ima skladi┼ítara koji zahtevaju od sto─Źara, koji u─Źestvuju u razmeni merkantilnog kukuruza za junad, da pripadaju─çu koli─Źinu kukuruza umanje ako je kukuruz manje vla┼żan od 14%. Kada vam skladi┼ítar isporu─Źi kukuruz  sa 11-12 % vlage ne zna─Źi da ima pravo da vam bilo ┼íta odbija pod izgovorom da je SRPS kvalitet kukuruza  sa 14% vlage. Ta─Źno, ali to  je maksimalno dozvoljena vlaga kukuruza po SRPS kvalitetu.

Svaki sto─Źar mora dobiti do zadnjeg kilograma one koli─Źine kukuruza koje su im date u nalogu za isporuku od Robnih rezervi.

***

Udru┼żenje „Agroprofit”, u ─Źijem sastavu je Proizvodna grupa odgajiva─Źa tovnih rasa goveda (u ovoj razmeni u─Źestvovalo je njih 120), o namerama skladi┼ítara danas je obavestilo Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, kao i Direkciju robnih rezervi, da bi se ove mahinacije izbegle u praksi.

Udru┼żenje podse─ça da je ova mera Vlade Srbije, doneta na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, od izuzetnog zna─Źaja za dalji razvoj tovnog govedarstva, jer u razmeni u─Źestvuje 320 gazdinstava koji ─çe isporu─Źiti klanicama vi┼íe od 3.000 junadi. Udru┼żenju je poznato da se u ovom poslu koriste usluge ovla┼í─çenih skladi┼ítara, koji svoje usluge napla─çuju iz dr┼żavnog bud┼żeta putem Robnih rezervi i zbog toga se o─Źekuje da se ceo posao bez propusta privede kraju.

Prijavljeni sto─Źari, njih vi┼íe od 90%, ve─ç su isporu─Źili svoju junad klani─Źarima, iako je rok za ovaj posao 15. maj.