- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Reagovanje poljoprivrednika na prilog o ceni suncokreta i ulja u nacionalnom Dnevniku Javnog servisa u četvrtak 8. septembra

 

PRODAJNA CENA SUNCOKRETA 34 DINARA?

Novi Sad, 09.septembar 2011.g.

Prilog u centralnom televizijskom Dnevniku Javnog servisa Srbije, o ceni suncokreta ovogodišnjeg roda i pojeftinjenju ulja, koji je emitovan u četvrtak 8. septembra, naljutio je mnoge ratare u Vojvodini. Oni su prilog u kome se tvrdi da je cena suncokreta od 31,50 dinara realna i dovoljna za sniženje prodajne cene ulja, što su pojedine uljare i najavile, shvatili kao manipulaciju i zbir netačnih informacija. Povod za ovu tvrdnju je podatak da je prodaja suncokreta po ceni od 34 dinara za kilogram počela preko Produktne berze u Novom Sadu, a da su sve druge prodaje suncokreta zaključene kao avansne, što znači da dogovor o konačnoj ceni sledi, a da to neće biti pomenutih 31,50 din po kilogramu. Po nižim cenama zrno suncokreta, kako je juče saznao „AgroServis”, prodaju samo ratari kojima su neophodne pare  i koji nisu upućeni u kretanja na tržištu.

- To što govori TV Beograd o suncokretu ne treba shvatiti ozbiljno -  kaže Pavle Pustajić, direktor „Vojvodina Agrara”, i dodaje da je zrno ove uljarice dostiglo cenu od 34 dinara, a možda će biti još i veća ako krene izvoz,  što zavisi od visine vodostaja Dunava, jer kupci žele da koriste barže za transport.

Kako kaže Pustajić, dvadesetak članica ove asocijacije uveliko trguje uljaricama i cena suncokreta je veća od 31,50 dinara, a soja skoro 35 dinara po kilogramu.

Zoran Sefkerinac, predsednik Udruženja paora iz Pančeva, kaže da otkupna cena suncokreta neće dostići prošlogodišnju, ali je realno da to bude 36-38 dinara po kilogramu.

- Prilog o suncokretu i ulju na našoj televiziji je, izgleda, naručen i to je loša pojava. Ovde je sve jasno, jer za litar ulja su potrebna 2,3 kilograma suncokreta. E, sad vidite ko i koliko zarađuje od proizvodnje zrna do ulja u prodavnici. Odgovorno tvrdim - kaže Sefkerinac - ako cena suncokreta ne bude  od 36-38 dinara da će ova uljarica izostati u prolećnoj setvi. Znamo mi da uljare imaju svoje udruženje koje ih objedinjuje i nastoji da ostvari interese na putu do profita, ali to ne sme uvek biti uz nepotpune i netačne informacije i na štetu ratara.

Uz podatak da je zasejano 174.331 hektara i da će biti 427.000 tona zrna suncokreta malo ko od ratara veruje, jer je u atarima primećeno manje suncokreta, a u nekim regionima je, pogotovo u Sremu suncokret, uz šećernu repu, u odumiranju.

Zlatan Đurić predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice smatra da u trenucima kampanje žetve nema pravih infornacija o kretanju cena u medijima, a pogotovo u nacionalnim programima. O ovogodišnjoj žetvi suncokreta i aktuelnim cenama za „AgroServis” kaže:

- Već smo naučili da velike kompanije žele uvek, i bez razlike na naše troškove proizvodnje, cenu koja im obezbeđuje profit, bez razlike da li to znači i umanjenje naredne setve. Oni jednostavno drže vidljivi i nevidljivi monopol i tu imaju i podršku medija, ali nije prihvatljivo da javni servis uskraćuje potpune informacije. Tvrdnja da imamo dovoljno suncokreta i da cena treba biti niža je čista špekulacija. Ako imamo više suncokreta, onda imamo i ulje za izvoz, a izvoz se podstiče sa 5 ili 10 odsto na prodajnu cenu i to ostaje fabrici. To se u RTS-ovoj priči o ulju i suncokretu preskače – kaže Đurić.

Ratari u Banatu – Kovačici, Pančevu, Zrenjaninu, juče su od svojih otkupljivača zatražili da im se konačna cena suncokreta za predato zrno obračuna po najvišoj otkupnoj ceni.

- Među ratarima postoji i sumnja da će organizatori prodaje suncokreta, plaćenog po 30 ili 31,50 dinara, a koji je predat uljarama, svoju isporuku obračunati po 34 ili 38 dinara - kaže za „AgroServis” Jan Omasta iz Kovačice i dodaje da organizatori proizvodnje (uglavnom skladištari) imaju nadoknadu od fabrika od 10 odsto i to obračunato na otkupnu cenu.

- Sada nas ovde u Banatu plaše da ne tražimo veće cene, jer je suncokret u Ukrajini jeftiniji. Međutim, vidimo i to da se za isporuke na berzi u Budimpešti tona suncokreta plaća oko 370 evra – zaključuje Omasta.

Žetva suncokreta u Vojvodini, ako vremenski uslovi dozvole, biće završena za desetak dana.