- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede

 

NOVI ┼ŻIVOT PE┼áTERA I SAND┼ŻAKA

Sjenica, 6. septembar 2011.

 

U Srbiji 700.000 porodica ┼żivi od poljoprivrede. Nude im se i povoljni subvencionisani krediti, koji pru┼żaju priliku da se za tri godine ostvare pomaci i dobro zaradi. Pe┼íterska visoravan i Sand┼żak su u zemlji i svetu prepoznatljivi po proizvodnji sve┼żeg mesa i mesnih prera─Ĺevina.

U Sjenici je otvoren prvi regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela, ─Źiji je cilj unapre─Ĺenje agrara u toj i op┼ítinama Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varo┼í i gradu Novom Pazaru. Centar su otvorili ministar poljoprivrede i trgovine Du┼ían Petrovi─ç, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaji─ç, u prisustvu velikog broja gra─Ĺana, predstavnika diplomatskog kora i privrednika. Ministar Petrovi─ç je istakao da ─çe ovaj i centri te vrste, koji ─çe u narednim mesecima biti otvoreni u Srbiji, pomo─çi poljoprivrednicima iz nerazvijenih op┼ítina da vi┼íe zarade od poljoprivrede i svojim porodicama obezbede bolju ekonomsku situaciju. On je istakao da je centar sa sedi┼ítem u Sjenici u potpunoj saglasnosti sa radom resornog ministarstva i Vlade i najavio da ─çe u narednih nekoliko nedelja 2.000 nezaposlenih agronoma imati ┼íansu da po─Źne da radi ┼íirom Srbije, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim op┼ítinama. Petrov─ç je ukazao da je najve─çi nedostatak na┼íe poljoprivrede upravo to ┼íto nemamo dovoljno znanja, a ┼íto je neophodno za smanjenje tro┼íkova i pove─çanje proizvodnje. On je podsetio da u Srbiji 700.000 porodica ┼żivi od poljoprivrede, napominju─çi da su poljoprivrednicima na raspolaganju vrlo povoljni subvencionisani krediti koji pru┼żaju priliku da se za tri godine ostvare pomaci i dobro zaradi.

Ministar Ugljanin kazao je da su Pe┼íterska visoravan i Sand┼żak, ne samo u zemlji, ve─ç i u svetu, prepoznatljvi po proizvodnji sve┼żeg mesa i mesnih prera─Ĺevina, mleka i mle─Źnih prera─Ĺevina, ┼íumskog i lekovitog bilja i ┼íumskog vo─ça. Ugljanin je jo┼í istakao da potencijali tog kraja potpuno le┼że u proizvodima sa geografskim poreklom. On je najavio da ─çe nakon centra sa sedi┼ítem u Sjenici u narednom periodu biti otvoreni sli─Źni centri i u drugim delovima Srbije. Ugljanin je podsetio da Klancelaija za odr┼żivi razvoj nedovoljno razvijenih podru─Źja i op┼ítina, kojom on rukovodi, u nadle┼żnosti ima 48 op┼ítina. On je naglasio da sve te op┼ítine imaju velike potencijale posebno u razvoju poljoprivrede, kao i da je cilj da postanu punioci dr┼żavnog bud┼żeta, a ne da ┼żive od humanitarne pomo─çi i transferisanih sredstava, kao ┼íto je trenutno slu─Źaj.

Predsednik op┼ítine Sjenica Muriz Turkovi─ç naglasio je da je strate┼íko opredeljenje te i susednih op┼ítina razvoj poljoprivrede i sela, proizvodnja zdrave hrane, o─Źuvanje ┼żivotne sredine i razvoj turizma.

Direktor centra Esad Had┼żi─ç istakao je da ─çe unapre─Ĺenje poljoprivrende proizvodnje biti ostvareno uz edukaciju i podizanje svesti lokalnih proizvo─Ĺa─Źa o potrebi primene savremenih metoda i tehnologija u proizvodnji, kao i modernizaciji i komercijalizaciji.