Registracija poljoprivrednih gazdinstava

 

PRODUŽENI ROK BEZ GUŽVI

Beograd, 14. april 2011.

 

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede produžilo je na molbu udruženja poljoprivrednika,rok za obnovu registracije gazdinstava do 30. aprila 2011. godine, ali u upravama za trezor nema gužvi.Službenici kažu da bi odziv bio veći, pogotovo onih koji se nisu registrovali prošle godine, da je Ministarstvo za poljoprivredu objavilo očekivane uredbe. Prijavljivanje, izgleda, koči očekivanje da će najveće podsticaje i ove godine dobiti gazdinstva prijavljena u Fond penzionog i invalidskog osiguranja, što ne odgovara mnogim domaćinima.

Niko od zvaničnika u Ministarstvu poljoprivrede nije želeo da ovih dana detaljnije najavi nove uredbe o podsticajima.

Ako se uredbe objave i budu povoljne za poljoprivrednike, gužve u trezorima mogu se očekivati nakon tog događaja. A, možda, i ne bude tako.

Naime, od ove godine poljoprivrednici vrše obnovu registracije svog gazdinstva samo ako imaju neke promene. Ukoliko gazdinstva nemaju promenu u odnosu na prethodnu godinu, poljoprivrednici treba da dostave samo izjavu o tome. Obrazac za ovu svrhu je upućen poljoprivrednicima na kućnu adresu, tako da ne moraju da dolaze u Upravu za Trezor, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da posedujenajmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta.Gazdinstvo mogu registrovati fizička i pravna lica kao i preduzetnici– poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednik iz Melenaca Steva Mavrenski odavno je potvrdio registraciju gazdinstva – Ja sam moje uradio, ali od države nema nikakvog glasa, kaže Mavrenski za „AgroServis” i dodaje da i isplata mleka od šabačke mlekare kasni, a da on od nikoga nije dobio seme, ni mineralno đubrivo, kao ni zaštitna sredstva bez para.

- Da bude zlo i veće, u nekim njivama imamo još i vodu, pa ne vidim kraj ove skupe setve – jada se Mavrenski.

Steva Mavrenski na svom imanju u Melencima