- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

RIZICI TOVNOG GOVEDARSTVA

 

Novi Sad, 17. jul 2018.

Izvor: VIDEO K9

  • Na Poljoprivrednom fakultetu je odr┼żano savetovanje za sto─Źare o merama za unapre─Ĺenje tovnog govedarstva u Srbiji. Za ovaj vid proizvodnje i uzgoja na┼íi sto─Źari su veoma zainteresovani, ali im je, kako ka┼żu, potrebno vi┼íe informacija kako bi se masovnije upustili u ovaj vid proizvodnje.

Inicijativa za odr┼żavanje jednog ovakvog skupa pokrenuta je jo┼í u februaru ove godine, ┼íto su stru─Źnjaci novosadskog Poljoprivrednog fakulteta odmah prihvatili, jer su uvereni da je tovno govedarstvo jedna od va┼żnih razvojnih ┼íansi iz dva razloga – pa┼ínjaci i otvoreno tr┼żi┼íte.

“Imamo resurse koji su, na primer 700.000 hektara pa┼ínjaka, a sa druge strane imamo otvorena tr┼żi┼íta i to velika tr┼żi┼íta zemalja kao ┼íto su Rusija, Turska i Kina, ┼íto moramo iskoristiti, a iskoristi─çemo jedino ako budemo organizovani”, smatra prof. dr Sne┼żana Trivunovi─ç sa Poljoprivrednog fakulteta.

Tovno sto─Źarstvo u na┼íoj zemlji je nedovoljno organizovano i u re┼íavanju ovog problema moraju da budu uklju─Źeni svi, ka┼że  dr Trivunovi─ç, od proizvo─Ĺa─Źa kvalitetnih priplodnih grla, tovlja─Źa goveda, odgajiva─Źkih organizacija i veterinarskih slu┼żbi, do obrazovnih ustanova, trgovaca i samih potro┼ía─Źa. obrazovanje, trgovci i potro┼ía─Źi gove─Ĺeg mesa.

“Primera radi, ako se ┼żeli iskoristiti krave koje su manje otpornije prilago─Ĺenije na skromnije uslove, onda se mo┼że koristiti, kao maj─Źinska rasa, neka od britanskih rasa, a sa druge strane, ako ┼żelimo iskoristiti dobar, brz porast, veliku mesnatost trupa i tako dalje, koju nude kontinentalne rase, tako da prilikom biranja kombinacija za ukr┼ítanje dobro je koristiti rase koje su genetski udaljenije, tada je efekat ukr┼ítanja izra┼żeniji, tada mo┼żemo o─Źekivati najbolje ekonomske rezultate”, naveo je dr Mirko Ivkovi─ç.

Sto─Źarima je, kako ka┼żu, najbitnije da se dobro informi┼íu pre nego ┼íto se i upuste u uzgoj tovnih grla.

“Do┼íli smo da ─Źujemo o nekoj novoj rasi, kao ┼íto je salers, koje ─çe mo┼żda da se uvoze, koje su dobre ba┼í za meso”, rekao je Atila Horti, uzgajiva─Ź bikova i krava iz Utrine.

Subvencijama, kako je rekao, sto─Źari nisu nezadovoljni i u njima mogu da na─Ĺu svoju ra─Źunicu, ali je, dodao je ovaj uzgajiva─Ź, potrebno jo┼í ovakvih skupova, kako bi mogli ┼íto bolje da se informi┼íu o svim aspektima tovnog govedarstva.