- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

ROD PŠENICE ZA PETINU MANJI OD PROŠLOGODIŠNJEG

 

Beograd, 31. jul 2019.

Izvor: RTS

  • Završena je žetva pšenice. Procenjuje se da je rod niži oko 20 odsto nego prošle godine. Očekuje se rod od dva i po miliona tona, od čega milion tona može da se izveze.

Prema rečima poljoprivrednika ovo je najteža proizvodna godina u protekloj deceniji, a kao glavni razlog navode, nepovoljne vremenske prilike, dok se sušni period tokom jeseni i zime, nastavlja i u proleće, sve do maja, a tada su pale obilne kiše, praćene velikim temperaturnim oscilacijama, što je izazvalo obeljenje kod pšenice.

"Imao sam pet hektara pod pšenicom. Prinos je na oglednom polju bio 6,6 tona po hektaru, a na ostalom je bilo 5,5 tona. Oko 30 tona pšenice sam predao u mlin. Čekamo bolju cenu, jer ova je realno niska. Osamnaest dinara je cena koja ne može da pokrije cenu koštanja pšenice", kaže Svetislav Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.

I dok ratari nisu zadovoljni trenutnom otkupnom cenom ovogodišnjeg roda, otkupljivači tvrde suprotno.

"Cena je takva, tržište je formira, svaki dan se ona može promeniti. Od početka žetve se promenila na dinar više. Trenutno iznosi 18 dinara za sve proizvođače na prodajnim mestima i takva je kod većine otkupljivača na teritoriji Vojvodine", kaže Jovan Bulatović iz "Konzula", doo Novi Sad.

Na pitanje da li će ove godine izvoziti pšenicu, Bulatović kaže da postoje tržišni viškovi i da domaća proizvodnja neće biti ugrožena.

"Specifično za ovu godinu jeste da će ti tržišni viškovi predstavljati praktično stočnu pšenicu koja će kao takva biti ponuđena tržištu, pa kakav bude njen odgovor takav će biti i naš izvoz", rekaoje Bulatović. 

Pored vremenskih prilika ratari se žale mi na kvalitet semena. Jesu li izvukli pouku iz ovogodišnje proizvodnje?

"Mi ove godine možemo zaključiti da se javljaju nove bolesti, novi insekti i sa pravom se pitamo zbog čega se sve to javlja. Da li to uzrokuju vremenski uslovi, da li ova nova semena, nova genetika. Za jesen ostaje pitanje šta sejati, koliko sorte i koliku površinu pšenice da zasejemo", kaže Vojin Trkulja, poljoprivredni stručnjak.

Jedno je ipak sigurno, najveći deo ovogodišnjeg roda završiće u skladištima i čekati bolju cenu. A šta će biti sa onim malim proizvođačima koji moraju odmah vratiti dug, samo oni znaju.