- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

ROD VOĆA ISPOD PROSEKA

 

Beograd, 12 avgust 2016.

Izvor: RTS

Kada se podvuče crta na rod voća u prvih šest meseci, stručnjaci kažu da je godina ispod proseka i da je rodilo manje za 10 do 40 odsto. To je dovodilo i do velikih oscilacija cena. I pored toga, u prvoj polovini godine izvezli smo oko 270.000 tona svežeg i smrznutog voća, što je 40 odsto više nego lane.

Kada Srbija kao zemlja malina ima prinos manji za 40 odsto, jasno je da godina nije najbolja. I voćari kažu da od 60ih, kada su u Arilju posađeni prvi malinjaci, nisu imali lošiju.

-      Što se tiče letnje berbe maline, mi malinari ići ćemo na tu varijantu da je što pre zaboravimo. Možemo reći da smo donekle zadovoljni na cenu koja je u pitanju u otkupu, ali što se tiče prinosa, desetkovani smo - kaže Božo Joković, predsednik Udruženja malinara "Ekovoće" iz Arilja.

Toplo pa hladno vreme, česte kiše i mraz, uticali su na manje prinose svih ranih sorti, razvijanje bolesti i korova.

-      Nastradala je i višnja u cvetanju, nastradala je kajsija, a i breskva je imala problema, znači svaka pojedinačno, čak i jabuka, koja je neujednačeno cvetala, a s druge strane, jagodaste voćke su dobro krenule, ali kasnije cvetanje praćeno kišom, zatim neujednačeno zrenje, toplota, grad koji je zahvatio neka područja, svaka je imala neku vrstu problema - kaže profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Evica Mihaljević iz Asocijacije "Plodovi Srbije" kaže da je bez obzira na vremenske uslove, prvih šest meseci bila lepa, sasvim solidna godina.

-      Sva jagoda, otišlo je sveže oko 9.000 i nešto tona, trešnje oko 5.500 tona, u šest meseci ulazi i rana breskva – oko sedam i nešto hiljada tona - kaže Evica Mihaljević.

Sada je vreme ljubičastih plodova. Šljiva je okitila više nego lane, a ima je i za sušenje. Cenom od 15 do 18 dinara nisu svi zadovoljni.

-      Ovako smo degradirani načisto. Sa ovim otkupnim cenama koje se sad formiraju i gde se bukvalno otima roba, nas nema nigde - kaže Tiosav Salemović, proizvođač šljive iz Lipnice kod Čačka.

-      Kako god da bude, kad rodi, cena je dobra - navodi Milan Čamagić iz Muzaća kod Blaca.

Srđan Milanović iz Vešeg Sela kod Blaca kaže da ga malo sekira što više sušare niču nego šljivaci.

-      Ali mislim da će i to da se uklopi. Uvozićemo šljivu onda odnekud - kaže Milanović.

Jabuke, kruške i dunje, koje sazrevaju u drugoj polovini leta, obećavaju solidan rod.

-      Sad su nastali problemi sa smenjenim padavinama i s obzirom na to da mi u velikom broju voćnjaka nemamo instaliran sistem za navodnjavanje, eto dodatnih problema. Pa onda se dešava nešto drugo, plodovi ostaju sitni - kaže profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Tako će nam biti i sledeće godine, upozoravaju stručnjaci, ako umesto ulaganja u navodnjavanje i zaštitu, nastavimo da se bavimo voćarstvom gledajući u nebo.