- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

„ROGALJ” OKUPIO USPEŠNE KULINARE

 

Novi Sad, 14. novembar 2011.

Vikend u Novom Sadu obeležio je Treći susret domaćina i organizatora kulinarskih, etno i zabavnih priredbi u Vojvodini – nazvan „Rogalj”.

U organizaciji NVO „Agroprofit” i uz podršku Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekratarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, susret je okupio preko 30 domaćina i više hiljada posetilaca, koji su obišli izlagače i probali stotine, uglavnom, tradicionalnih jela. Posebno obeležje „Roglju” dali su gosti iz Koceljeve i Svrljiga, koji su ponudili zimnicu i čuveni belmuž (topljeni sir).

Otvarajući ovu manifestaciju, Jelena Krstić iz „Agroprofita” je istakla da u brojnim izloženim proizvodima, od jela do rukotvorina, valja videti i ponude za tržište kao dopunsku delatnost za žene na selu i da je to i najveća vrednost ovog susreta.

  I ove godine pojedine priredbe su dobile nagrade. Za najuspešniju manifestaciju proglašena je „Pasuljijada” iz Temerina, dok je „Kobasicijada” iz Turije primila priznanje za promociju u inostranstvu (pet zemalja).

Priznanje „najbolja manifestacija u 2011. godini Draganu Vukotiću iz Temerina (desno) uručio je Branislav Gulan, poznati agrarni novinar i publicista.

Sa domaćim medijima najbolju saradnju ostvario je „Šunka fest” iz Krčedina, a kao okupljanja koja obećavaju su nagrađeni „Čvarak fest” iz Kaća i „Rimski dani” iz Hrtkovaca.

Deset prisutnih udruženja prihvatilo je ponudu „Roglja” za osnivanje zadruga, pa se očekuje da će uskoro žene u Novom Miloševu, Kozarcima, Kikindi, Koceljevi, Rakovcu, Bačkom Jarku i Kisaču postati zadrugari.

  Na „Roglju” je 12 vinara ponudilo solidna vina, među kojima su najzastupljeniji bili italijanski rizling, šardone i kaberne sovinjon. Na „Roglju” se biralo najpitkije vino. U komisiji su bili predsednik, urednik poljoprivrede na Radio Novom Sadu Đorđe Simović, predsednik Društva novinara Vojvodine Mladen Bulut, hirurg dr Aleksandar Patrnogić i novinar Radomir Čubranović. Nakon ocenjenog 21 uzorka Đorđe Simović je saopštio rezultate i rekao:

- Kod proizvođača se vidi iskorak u kvalitetu vina, kao i opremi božanskog pića. Sva degustirana vina zaslužuju da se nađu na našim trpezama. U kategoriji „Vina koja treba pohvaliti“ kod belih su italijanski rizling vinarije Kurjak iz Sremskih Karlovaca, šardone Vina Adžić, rajnski rizling vinarije Marinković iz Vršca i šardone Mačkovog podruma u Irigu. Crvena vina koja zaslužuju pohvalu su merlo vinarije Šukac iz Sremske Kamenice, probus vinarije Prekogačić iz Beočina i vranac vinarije Škrbić iz Neština.

 Simović je ispred žirija proglasio i najpitkija vina na Trećem Roglju:

- Najpitkije belo vino iz „Vinskog sokaka“ je rizling italijanski iz podruma Ačanski iz Banoštora. Najpitkije crveno vino, kao i najpitkije vino uopšte na ovogodišnjem Roglju je merlo Mačkovog podruma iz Iriga - saopštio je Simović.