- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

RUSIJA BLOKIRALA UVOZ MESA ČETIRI SRPSKE KOMPANIJE

 

Beograd, 3. jun 2019.

Izvor: Politika

  • Ova privremena mera usmerena je direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi. Reč je o nepravilnostima koje je moguće otkloniti – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za „Politiku”

Ruska Federacija blokirala je, na 60 dana, uvoz mesa i prerađevina četiri kompanije iz Srbije. Na tom spisku su neki od najvećih domaćih proizvođača: Industrija mesa „Matijević”, „Karneks”, „Big bul fuds” i „Zlatiborac”.

Kako je „Politici” potvrđeno u ministarstvu poljoprivrede stopiranje izvoza je privremeno dok proizvođači ne otklone nepravilnosti. Mere su uvedene nakon što su ruski veterinarski inspektori u redovnoj i najavljenoj kontroli obišli srpske kompanije iz ovog sektora, koje imaju dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište.

Kontrola, uz prisustvo srpskih veterinarskih inspektora, obavljena je od 15. do 19. aprila, što se navodi i u kratkom izveštaju objavljenom na sajtu „Roseljhoznadzora”.

Ističe se da odluka ruske veterinarske službe stupa na snagu 4. juna. Mediji prenose da je 19 službenika ove institucije izvršilo nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa. Spisak zamerki ruske inspekcije je dug i tiču se uglavnom načina klanja životinja, ishrane obrade i čuvanja mesa, uslova proizvodnje i skladištenja.

– Ova privremena mera usmerena je direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za „Politiku”.

Neki su „prošli” najavljenu kontrolu, a drugi će imati ograničenu zabranu izvoza. Reč je o nepravilnostima koje je moguće otkloniti, ističe Branislav Nedimović, dodajući da je već održan sastanak sa svim ovim proizvođačima i da im je naloženo da, u narednih 20 dana, postupe po nalozima i prilagode se ruskim veterinarskom propisima ukoliko žele da posluju u toj zemlji.

– Naše kompanije moraju da shvate da je konkurencija na tom tržištu velika i da su veterinarski standardi za izvoz u Rusiju promenjeni od 2011. kada su dobijali dozvole – rekao je on.

U zajedničkom saopštenju, koje su juče našoj redakciji poslale kompanije „Karneks”, „Zlatiborac”, „Big bul”, i „Matijević”, navodi se da se odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor odnosi na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno- tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. Ističu da u ovom trenutku već rade na ispunjavanju svih zahteva, koji su pred njih postavljeni, sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim institucijama u Srbiji. – Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe – ističe se u dopisu i dodaje da ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije, jer u procesu i kontroli uvoza povremeno dolazi do uobičajene procedure nadzora, iza koje sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko- tehničkim zahtevima zemlje uvoznice, a po usklađivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju.

– Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena – kažu u ove četiri kompanije.