- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SALFORD TRAŽI ODLAGANJE PLAĆANJA KAZNE

 

U kažnjenoj kompaniji tvrde da je bolje odložiti plaćanje do odluke suda nego da država posle vraća novac.

Kompanija Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara, zatražila je od Komisije za zaštitu konkurencije da im odloži plaćanje kazne u iznosu od 306 miliona dinara koja im je nedavno razrezana zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu sirovog mleka, saznaje „Danas”. Salford je isto tražio i od Vrhovnog kasacionog suda pred kojim je pokrenut postupak protiv odluke Komisije.

Iznos kojim je kažnjen Salford, jedni smatraju astronomskim zbog nominalnog iznosa, a drugi sasvim umerenim, zbog toga što je Komisija po zakonu mogla da odredi i daleko veći iznos. Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović rekao je za list „Danas” da je odlaganje traženo kako „država ne bi imala probleme i morala da plaća za nastalu štetu”, ako Vrhovni kasacioni sud donese presudu u korist Salforda, a mogućnost odlaganja predviđena je i zakonom. U Komisiji još nisu kontaktirali Salford po ovom pitanju, a kako saznajemo, zakonski rok za odlučivanje o njegovom zahtevu još nije istekao i Komisija tek treba da to pitanje stavi na dnevni red. Iako odluka još nije doneta, prema nezvaničnim informacijama, postoje naznake da bi Salfordu ovog puta moglo da se izađe u susret.

Osim toga, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu o tržištu mlečnih proizvoda i sirovina i, mada za sada postupak zvanično nije usmeren ni prema jednoj kompaniji konkretno, u Salfordu smatraju da je jasno da Komisija posmatra upravo njih. Nakon što je u januaru kaznila Salford, Komisija sada vodi postupak kako bi utvrdila da li postoje nepravilnosti na tržištu mlečnih proizvoda, poput jogurta ili sira, što bi potencijalno moglo da dovede do novog kažnjavanja ove kompanije.

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović kaže za „Danas” da je antimonopolska komisija ovaj poslednji postupak pokrenula još pre nekoliko meseci i „kako smo mi razumeli, oni gledaju i sirovine i gotove proizvode”. Prema njegovim rečima, od kada je počela istraga od Imleka i Subotičke mlekare je tražen veliki broj podataka, tako da se sada sve te informacije o otkupu i proizvodnji Komisiji šalju na mesečnom nivou. Petrović ističe da ne želi da komentariše postupak koji je u toku, ali da je posao Komisije da utvrđuje dominantni položaj i da „oni ne bi radili istraživanje da ne sumnjaju na nešto”.

- Verovatno su iste podatke tražili i od drugih mlekara, kako bi videli kakav je naš položaj u odnosu na njih, jer niko drugi nije ni blizu u odnosu na nas – ističe Petrović.

Iz toga proizilazi da Komisija efektivno već vodi novu istragu protiv Salforda, iako ni prethodni postupak još nije završen, pošto je Imlek podneo zahtev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim kasacionim sudom zbog rešenja kojim je utvrđena zloupotreba njegovog dominantnog položaja na tržištu sirovog mleka. U tom postupku, najspornija odluka Komisije bila je da kao relevantno tržište u okviru kojeg je posmatrala tržišni udeo Salforda, odredi celu Srbiju, dok su u najvećoj srpskoj mlekari smatrali da Srbija nije jedinstveno tržište. Može se očekivati da će sličan sukob Komisija i Salford imati i ovog puta, s tim što na tržištu mlečnih proizvoda Petrović kao relevantno tržište smatra da bi trebalo uzeti ceo CEFTA region, a ne samo Srbiju. Na taj način, udeo Imleka na relevantnom tržištu bi svakako bio znatno manji nego kada bi se posmatralo samo tržište Srbije, što znači da Komisija ne bi mogla da utvrdi dominantni položaj Salforda, a samim tim ni eventualne zloupotrebe ne bi potpadale pod njen delokrug.