- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SAVETOVANJE O VOĆARSTVU

 

Novi Sad, 13. decembar 2016.

Izvor: RTV

U Novom Sadu je, nakon povrtara, održano je i tradicionalno savetovanje voćara na kojem su se mogle čuti novine u savremenoj proizvodnji voća, saveti za postizanje boljih proizvodnih rezultata kao i o mogućnostima intezivnog sistema gajenja trešnje i lešnika.

Voćarstvo je u ekspanziji u poslednjih deset godina, a sve zahvaljujući primeni novih naučnih znanja i novih tehnologija. Ova godina je, kako kažu stručnjaci, bila uspešna bez obzira na to što je bilo izmrzavanja na nekim lokalitetima, loših uslova u vreme oprašivanja, velikih količina padavina i pojave prouzrokovača bolesti monilije.

-      Pokazalo se da je voćarsto važna grana ne samo poljoprivrede već i privrede, u poslednjih osam meseci među najvažnijim izvoznih artikala naše zemlje su malina i jabuka - kaže prof. dr Zoran Keserović sa poljoprivrednog fakulteta.

Proizvođači su sve više zainteresovani za podizanje zasada kupina, malina, višanja, trešanja, i kruške.

Sadnja maline u Vojvodini poslednjih nakoliko godina doživljava ekspanziju. Malinari su zadovoljni kako ovogodišnjim rodom, tako i cenom koju su ostvarili na tržištu.

-      Prosečna cena maline je bila preko 200 dinara za kilogram, što je unazad najjača cena koja je ostvarena - kaže Stefan Baktjak iz Udruženja malinara u Kuli.

Stručnjaci savetuju voćarima, kako bi bili konkurentniji na tržištu, da vode računa o izboru sortimenta, da primenjuju savremene tehnologije, kao i da konsultuju struku i nauku.

Na savetovanju su prezentovane i teme: o uzgoju trešnje, plasmanu jabuka na nova tržišta, gajenju leske, čuvanju plodova šljive i kajsije. Uz domaće predavače, o novinama u voćarskoj proizvodnji govorili su i stručnjaci iz Poljske i Italije.