- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Sedmi Poljoprivredni forum „Hrana za Evropu”

 

PAMETNU POLJOPRIVREDU OCENJUJU AGROEKONOMISTI

Vrdnik, 16. novembar 2017.

Sedmi Poljoprivredni forum „Hrana za Evropu” počinje sutra dvovdnevni rad u Vrdniku sa sloganom „pametna poljoprivreda”. Iako će agroekonomisti i ekonomisti razmatrati posebno temu o inovacijama u poljoprivredi i primenu savremenih informacionih sistema, što se doživljava kao nova pamet u ovoj oblasti, ipak najveća pažnja skupa u Vrdniku biće posvećena separatu – delu Studije o poljoprivredi i prehrambenoj industriji Srbije do 2040. godine.

Izlaganja prof. dr Dragana Škorića, pedsednika Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, prof. dr Koviljka Lovre, predsednik Društva agrarnih ekonomista, prof. dr Ljubomira Maksimovića, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i dr Ivana Nikolića sa Ekonomskog fakulteta, direktor za naučnoistraživački razvoj, ocenjivaće i komentarisaće privrednici i predstavnici vlasti.

Prve utiske o iznetim temama izneće: Milorad Sredanović - potpredsednik Delta Holding, Zoran Drakulić - predsednik SPK Privrednik, Miloš Panjković - generalni direktor Perutnina, Miodrag Babić - predsednik Ecoagri Serbia, Zoran Daljević - finansijski direktor Atlantik grupa, Goran Borčak - Victoria Grupa, Victoria Logistic i Dragan Crnjanski - AL RAWAFED SERBIA, CEO.

Listu učesnika iz vlasti predvodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo..

O pametnoj poljoprivredi govoriće Vladan Dabović (Logit Solutions, Partner) „Srpska poljoprivreda viđena dronom”, Aleksandar Vuković (Salviol Global Analytics Ltd, Partner) „Agrarna plaćanja viđena skenerom”, Stanko Oparnica (AL RAWAFED SEBIA, Precise Agriculture Engineer) i mr Ivan Sočo, direktor JKP Gradske pijace Beograd.

Među predstavnicima struke o Studiji će govoriti i prof. dr Miladin Ševarlić, doajen srpske agroekonomije, dr Jasna Mastilović, naučni savetnik u Institutu za prehrambene tehnologije i dr Tatjana Brankov sa Ekonomskog fakulteta Subotica.

Organizator je za višegodišnje učesnike ovog Foruma obezbedio termin i omogućio da iznesu svoje mišljenje gde i kako vide Srbiju 2040. godine. Na ovoj listi su Goran Tadić,direktor Silbo, Branislav Bugarski, direktor Kraft and Mut, Dragan Milosavljević, predsednik Udruženja Ariljska malina, Aleksandar Bogunović, direktor Sektora za poljoprivredu PKS, Nenad Budimović, sekretar udruženja za stočarsku proizvodnju PKS, Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Saša Vitošević, direktor Global Seed i Jaroslav Stupavski, AIK Banka

U prvoj najavi na listi učesnika bili su Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe i Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević”, ali su oni zbog zauzetosti otkazali učešće.

Rasprava o Srbiji do 2040, reč je o razvoju, dolazi na inicijativu Srpske akademije nauka i umetnosti, koja se u okviru svoje studijske grupe duže bavi ovom temom. Ovo je veliki iskorak ove institucije prema privrednom životu zemlje, gde se agrar decenijama pominje kao razvojna šansa, a u celini tavori.

Predsednik Društva agroekonomista Srbije prof. dr Koviljko Lovre izjavio je za „AgroServis plus” da se na Forumu očekuje mnogo predloga i inicijativa o tome kako savladati stagnaciju u poljoprivredi i agroindustriji i inicirati razvoj.

-         Potrebno je da sagledamo šta znači i od čega je posledica godišnji rast poljoprivrede u periodu 1995.-2016. za svega 0,4%? Ili: zašto imamo smanjeno trošenje – zbog opadanja broja stanovnika ili kupovne moći? Valjalo bi temeljno sagledati i šta nam je donela privatizacija u agroindustriji i poljoprivredi, izuzev smanjenja broja zaposlenih za skoro 90.000. To što često ističemo povećanu proizvodnju u poljoprivredi po zaposlenom, to nije rezultat fizičkog obima proizvodnje, što je sasvim jasno, već se to javlja zbog manjeg broja uposlenih u ovom sektoru – kaže dr Lovre.

Organizatori ovog Foruma su Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije. Domaćini očekuju da će se oko saopštenog programa okupiti više od 100 učesnika.

Na početku rada u subotu u 9,30 časova govoriće prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta.