- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SELO JE NACIONALNI I DRŽAVNI INTERES

 

Vlasotince, 5. septembar 2011.

 

Ne propadaju sva sela, već samo brdsko-planinska i sela daleko od puteva, čiji stanovnici zbog nemogućnosti da zadovolje svoje potrebe, moraju da se sele, rečeno je na Međunarodnom naučnom skupu „Vlasinski susreti“.                                

Srpsko selo trenutno je u propadanju u ekonomskom, demografskom i kulturnom smislu, ali ono nije izuzetak u odnosu na sela u Evropi. Ne propadaju sva sela, već samo brdsko-planinska i sela daleko od puteva, a čiji stanovnici zbog nemogućnosti da zadovolje svoje potrebe, moraju da se sele, rečeno je na Međunarodnom naučnom skupu „Vlasinski susreti“, koji je u Vlasotincu okupio 112 autora iz zemlje i inostranstva sa više od 70 radova.

Glavne teme 17. „Vlasinskih susreta“ su učestvovanje stanovnika u obnovi i razvoju sela i preduzetništvo u selima, a u raspravi su čestvovali naučnici iz Srbije, Rusije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske... U ime Privredne komore Srbije skup je pozdravio Vojislav Stanković.

Predsednik Organizacionog odbora profesor dr Đura Stevanović kazao je da je cilj održavanja skupa traganje za rešenjima kako bi se sprečilo propadanje srpskog sela, ističući da „nije reč o opisu stanja i držanju opela selu“. On je ukazao da je novina u održavanju Susreta ove godine to što su radovi u gotovo 90 odsto slučajeva istraživačke teme. Na osnovu standardizovanog upitnika istraživano je više od 70 sela, ne samo u Srbiji, već i Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Rusiji, kazao je Stevanović. „To je korak napred, jer ako nemate pravu dijagnozu stanja, nemate ni pravu terapiju“, istakao je on, dodajući da ta istraživanja nisu realizovana „reda radi, već zbog akcija koje treba preduzimati na osnovu iskustava drugih zemalja“.

Govoreći o glavnoj temi ovogodišnjih „Vlasinskih susreta“, Stevanović je istakao da „bez učestvovanja stanovnika sela nema ni sadašnjosti ni budućnosti sela“, jer ako oni nisu zainteresovani i motivisani da selo, kao mesto rada i življenja opstane, nikakve strategije neće uroditi plodom.

„Svi planeri politike moraju da polaze od činjenice da su stanovnici sela maltene eksperti kada je reč o njegovom razvoju“, naglasio je Stevanović, ukazujući na neophodnost uključivanja žitelja sela u kreiranje politike, kako bi se „motivisali ne samo za priču kako selo treba da izgleda, već i da učestvuju u obnovi i razvoju sela“.

On je podvukao da je „neophodno tragati za rešenjima, kojih ima“, i to na nivou lokalne zajednice, sela, opštine, okruga i pogotovo na nivou države, jer je selo „nacionalni i državni interes“.

Organizatori ovogodišnjih „Vlasinskih susreta“ su Zavod za proučavanje sela, Srpsko udruženje za sociologiju sela i poljoprivrede i Balkanska asocijacija za sociologiju sela i poljoprivrede.

Skup je organizovan u saradnji sa Institutom za agroekonomiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Društvom agrarnih ekonomista Balkana i Kulturnim centrom u Vlasotincu.