- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

SEMENSKE KUĆE ZAJEDNO POKREĆU NAUČNE PROGRAME

     

Novi Sad, 22. decembar 2017.

Izvor: Dnevnik

  • Novosadski Insitut za ratarstvo i povrtarstvo i Institut za kukuruz iz Zemun polja potpisali su pre dva dana sporazum o saradnju, koji između ostalog treba da pospeši sardnju u međulaboratorijskim istraživanjima, planiranju i pisanju naučnih programa za domaće i inostrane potrebe, zajedničko organizovanje seminara i simpozijuma u zemlji na koje će dolaziti i stučnjaci iz ino naučnih instituta.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jan Turan kazao je da sporazum treba da doprinese jačanju znanja i pameti dva najjača nacionalna insituta.

"Sa Institutom za kukuruz sarađujemo od ranije, ali ovim sporazumom ćemo zajednički raditi na naučnim programima , da se radovi stručnjaka dva institua ne  bi duplirali, već dopunjavali radi zajedničkog nastupa pred domaćom i stranom naučnom javnosti",naveo je dr Turan i dodao da novosadski Insitut ima odličnu saradnju sa poljoprivrednim , prirodno-matematičkim  i medicinskim fakultetima jer rade biotehnička istraživanja, izučavaju biljne vrsta i lekovito bilja.

Direktorica Insituta za kukuruz iz Zemun polja dr Branka Krilović kazala je da  došlo vreme da saradnja među dva insituta bude jača kako bi se  poljoprivredni stručnjaci iz dve semenske kuće bolje povezali.

„Pojačaćemo zajednički rad na naučno-istraživačkim projektima namenjenim za domaću i stranu javnost što treba da dovede do razvoja poljoprivrede i bioteničkih nauka. U pogledu nauke rad oba instituta ne zaostaje sa dostignućima stručnjaka iz inostranstva ni u proizvodnji kukuruza ni u ratarstvu i povrtarstvo. Veliki smo izvoznici kukuruza u svim zemljama“, kazala je dr Krilović i navela da će u januaru konkretno se dogovoriti koji redom će raditi na unapređenju nauke radi razvoja srpske poljoprivrede.