- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Šesti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu” u Vršcu, 3-5 novembra

 

POD LUPOM BEZBEDNOST HRANE

Beograd, 3. novembar 2016.

Ekonomski institut – srpski razvojni iz Beograda i Društvo agrarnih ekonomista Srbije i ove godine su organizatori prestižnog ekspertskog susreta, pod motom – Hrana za Evropu.

Nove dileme i nova rešenja, kroz dijalog svih zainteresovanih, misija su Šestog poljoprivrednog foruma „Hrana za Evropu” koji je ove godine posvećen temi: Bezbednost hrane.

Organizatori ističu da je Agroprivreda decenijama zapostavljeni i najveći neiskorišćeni potencijal Srbije. Ekonomske analize ukazuju da bi Srbija podizanjem prinosa na nivo proseka EU 28 mogla da utrostuči vrednost poljoprivredne proizvodnje i višestruko poveća izvoz. Za to su neophodne značajne strukturne promene i razvoj različitih modela udruživanja u agroprivredi, investicije u tehnološki razvoj i infrastrukturu poljoprivrede, prehrambenu i druge grane prerađivačke industrije, zasnovane na marketing konceptu koji je preduslov za poboljšanje konkurentnosti srpske agroprivrede.

Kakva je srpska agroprivreda viđena očima ministara i menadžera? Čija je zemlja Zemlje Srbije? Potrošač ima pravo da zna! Standardi bezbednosti hrane u Srbiji? Zašto Srbija nije uradila gotovo ništa kako bi sprečila bacanje značajnijih količina hrane? Fair-trade u poljoprivredi i proizvodnji hrane kao podrška malim proizvođačima?Kako regulisati poslovanje distributivnih lanaca? Koji su sektori poljoprivredne proizvodnje nosioci razvoja u izmenjenim tržišnim okolnostima? Koji su prioriteti revitalizacije prehrambene industrije, a u cilju pomeranja fokusa konkurentnosti sa proizvoda nižeg na proizvode višeg stepena prerade?

Odgovore na ova pitanja i rešenja pokušaće da daju najeminentniji stručnjaci iz nauke i prakse, predstavnici nadležnih Ministastava, Vlade i države, predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i menadžeri poljoprivrednih i prehrambenih kompanija, predstavnici trgovinskih lanaca i mnogi drugi.

Neke teme se ponavljaju na ovom skupu, što je normalno, jer kretanja u agrobiznisu ne zavise samo od kompanija učesnica, pa će komentari o tome biti korisni za kreatore agrarne politike. Rasparava o tome čija je zemlja zemlje Srbije se po prvi put nalazi u fokusu ovog foruma. Ako se u dijalogu objasni ko, kako i gde obrađuje 400.000 hektara državnih oranica, od kojih se pola ne nalazi ni u evidenciji lokalnih uprava, a polovina nije u programu zakupa, biće to veliko otkriće.