Sezonska prognoza vremena

 

U OKTOBRU MIHOLJSKO LETO

12. avgust 2011.g.

Sezonska prognoza vremena ažurira se jednom mesečno. Izrađuje se u obliku tekstualnog biltena i grafika za 7 meseci unapred. Ona sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina. 

Na slikama su prikazani grafici za srednju mesečnu minimalnu i maksimalnu temperaturu vazduha u ºC  i srednju mesečnu količinu padavina u mm za Beograd.

AVGUST 2011: Nastavak leta. Prosečno topao i prosečno vlažan avgust.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºC na jugoistoku do 0.8ºC na severozapadu zemlje u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 17.8ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko 0.4ºC na jugoistoku i višim za oko 0.6ºC na severozapadu Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 28.3ºC. Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima nižim za oko 10 mm na zapadu i višim za oko 2 mm na jugoistoku Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 50 mm.

SEPTEMBAR 2011: Srednje mesečne temperature i količine padavina biće u granicama proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednost u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºC u odnosu na višegodišnji višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.8ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.1ºC Srednja septembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 4 mm na zapadu i višim za 4 mm na istoku Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja septembarska količina padavina iznosiće oko 55 mm.

OKTOBAR 2011: Miholjsko leto. U većem delu zemlje topliji i prosečno suv oktobar, a u zapadnoj i jugozapadnojSrbiji suvlji i topliji oktobar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.4ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.8ºC. Na zapadu i jugozapadu Srbije srednja količina padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 20 mm. U ostalom delu zemlje srednja količina padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja oktobarska količina padavina iznosiće oko 25 mm.

NOVEMBAR 2011: Jesenje kiše. Srednje mesečne temperature i količine padavina u granicama proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednost u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 3.9ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 10.5ºC Srednja novembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm na jugoistoku i višim za oko 2 mm na severoistoku zemlje u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja novembarska količina padavina iznosiće oko 56 mm.

DECEMBAR 2011: Početak zime. Prosečno hladan i vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.0ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5.4ºC. Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima višim oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 43 mm.

JANUAR 2012: Jovanjdanski mrazevi. Srednje temperature i količine padavina u granicama proseka, ipak nešto više snega na severu Srbije.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednost u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1.3ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 3.4ºC Srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm na jugu do 11 mm na severu Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja januarska količina padavina iznosiće oko 54 mm.

FEBRUAR 2012: Nastavak zime. Prosečno hladan i vlažan februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.4ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6.9ºC. Srednja količina padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima višim oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja februarska količina padavina iznosiće oko 34 mm.