- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

SISTEM UZGOJA KRAVA-TELE NAJISPLATIVIJI U GOVEDARSTVU

 

Novi Sad, 19. april 2018.

Izvor: Agroklub

  • Gledaju─çi iz ta─Źke iskori┼ítavanja prirodnih resursa, ishrane i potrebe za adekvatnim objektima, onda sigurno, kada se podvu─Źe crta, sistem uzgoja "krava-tele" postaje najisplativi oblik proizvodnje.

┼áta proizvoditi, koju rasu goveda nabaviti, da li je isplativo proizvoditi mleko, baviti se preradom, ili toviti junad, ne samo da su pitanja koja se javljaju kod po─Źetnika, ve─ç i kod stalnih dugogodi┼ínjih sto─Źara. Naterani su borbom na tr┼żi┼ítu i otkupnim cenama, koje ne prate odgovaraju─çi podsticaji, na stalno razmi┼íljanje i neizvesnost - ┼íta je to najisplativije u govedarskojproizvodnji. Gledaju─çi iz ta─Źke iskori┼ítavanja prirodnih resursa, ishrane i potrebe za adekvatnim objektima, onda sigurno, kada se podvu─Źe crta, sistem uzgoja "krava-tele" postaje najisplativi oblik proizvodnje. Iako ne tako zastupljen i popularan u govedarstvu, naro─Źito kod manjih farmi, ipak pru┼ża niz benefita koji mogu da prevagnu u farmerskim dilemama ─Źime se baviti i ┼íta proizvoditi.

Šta je sistem "krava-tele"?

Za mlade sto─Źare, ili one koji tek ulaze u govedarstvo, sistem uzgoja "krava-tele" je donekle i nepoznat. ┼áta je ustvari uzgoj "krava-tele"? Osnovni proizvod ovakvog sistema uzgoja je telespremno za dalji uzgoj i tov. Sa vrlo malim potrebama za osnovnim objektom, opremom i iskori┼ítavanjem prirodnih resursa konstantne ispa┼íe na pa┼ínjacima, sve dok to vremenske prilike dozvoljavaju, itekako smanjuju potrebu za kupovinom sto─Źne hrane, ┼íto u kona─Źnici pove─çava ekonomi─Źnost.

Tele jeste glavni proizvod, ali se ne zanemaruje proizvodnja mleka kod krava (cca: 1.400 litara u proseku) ┼íto je klju─Źni faktor za odgoj zdravog vitalnog teleta, kao osnovna hrana do 6-7 meseci starosti do kada ostaje uz kravu. Karakteristika ovog uzgoja je ve─çi broj krava (80 do 100), ┼íto je i optimalno uz osigurane zemlji┼íne resurse za proizvodnju krme i sila┼że.

Smatra se da bi uz ovaj broj krava bilo idealno koristiti oko 100 hektara prirodnih ili zasejanih pa┼ínjaka. Ono na ┼íta sto─Źar mora da obrati posebnu pa┼żnju jesu faze proizvodnje, koje zavise od laktacionih faza krava. Nakon odbi─ça teleta, obrok kravama se smanjuje uz ograni─Źenu koli─Źinu sena i sila┼że, ako je u pitanju zimski period. Najpogodnije za ovaj vid uzgoja su mesne rase goveda ili ukr┼ítene rase hereford, ┼íarloe, angus. Boravak napolju, na slobodnoj ispa┼íi, uti─Źe i na bolju kondiciju i zdravstveno stanje krava, a naro─Źito teladi, koja se dalje koriste za tov.

Koje su prednosti sistema "krava-tele"?

Jedna od osnovnih prednosti u uzgoju sistema "krava-tele" jesu vrlo mala ulaganja u stajski objekat i ostalu infrastrukturu, uz vrlo ograni─Źenu upotrebu opreme i sistema, kao ┼íto je to slu─Źaj u klasi─Źnom mlekarstvu. Sasvim dovoljne su i nadstre┼ínice u letnjim mesecima, dok je u zimskom periodu dovoljan objekat - ┼ítala sa sistemom duboke stelje sa boksom za kravu i tele.

Neuporedivo su manji izdaci za hranu,  jer se koristi kabasta hrana, slama i ispa┼ía. Potrebe za radnom snagom su manje i razli─Źitom mehanizacijom, zbog ve─çeg perioda tokom godine boravka na ispa┼íi, te je smanjena i potreba za stalnim ─Źi┼í─çenjem i dezinficijesima. Zbog vrlo ─Źestog tzv. prirodnog teljenja, koje krave same obavljaju, smanjeni su i veterinarski tro┼íkovi. Po definicijama i stvarnim umanjenim potrebama krava i teladi u ovakvom sistemu uzgoja, ovaj tip proizvodnje i jeste najisplativiji. Da bi zaista bio takav i u praksi, sto─Źar mora da se pridr┼żava svih uputstava i pravila ove proizvodnje.