СКЛАДИШТЕЊЕ КУКУРУЗА
Како спречити појаву микотоксина
Прокупље, 09.09.2021.
Снежана Јовић, ПСС Прокупље
Микотоксини су једињења настала услед развића гљивица плесни и могу бити различитог хемијског састава. Ове плесни у житарицама се јављају како пре тако и после жетве, приликом неадекватног складиштења. До развоја ових плесни може доћи као последица оштећења ратарских култура од стране инсеката, спорог сушења и ускладиштења у влажним условима.
Од житарица у нашим условима је највише присутан у кукурузу и производима од кукуруза. Из тог разлога врло је важно на који начин се бере и касније складишти на газдинствима, а најважнија правила бербе и складиштења јесте да пре бербе редовно пратити и садржај влаге у зрну, уколико постоје услови за брзо сушење зрна, кукуруз брати са 23 одсто влаге. Уколико не постоје такви услови, сачекати да влага падне на 14 одсто.
Избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта
Комбајн подесити тако да прави што мања оштећења. Уколико је берба ручна, уклањати клипове са симптомима. У највећем броју случајева ранија берба значи и мању концентрацију микотоксина.
Сушење зрна до 14 одсто влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта, јер ће се појавити кондензација. Из наведених разлога, потребно је охладити зрно после сушења, а пре складиштења, истиче Јовићева.
Подсетимо, да би сушење зрна било што економичније битна је и влага зрна које долази на сушење као и избор и одржавање температурног режима. Треба напоменути да се граничне максималне температуре за сушење меркантилног зрна и семенског зрна разликују и да се семенски кукуруз суши на мањим температурама.
Важан неометан проток ваздуха
Обезбедити исправно стање складишта пре уношења зрна и одржавати хигијену током складиштења. Сви простори за чување морају бити, пре уношења зрна хигијенски исправни, а касније се морају редовно контролисати услови у њима;
• обавезно одвојити род од прошлогодишњег рода:
• не складиштити кукуруз на бетону да не би дошло до појаве кондензације;
• спречити механичке повреде и оштећења од инсеката;
• складишни простор мора имати неометан проток ваздуха односно обезбеђено активно или пасивно проветравање;
• одржавати одговарајућу температуру у складишту;
Температура и релативна влажност ваздуха у складиштима утичу и на састав микофлоре зрна. Гљиве се у складишту на температури пет до 10°Ц развијају веома споро, а на температури изнад 20°Ц веома брзо.
Редовно пратити појаву трулежи на клипу и зрну и одбацити болесне клипове. Трулеж клипа у зависности од проузроковача може бити различите боје - зелене, беле, црне или јарко црвене. За сада не постоје фунгициди који су ефикасни у спречавању развоја гљива на зрну кукуруза за људску употребу.
Регистровано је неколико препарата, под различитим именом, на бази органских киселина, као што су пропионска и изобутерна киселина или мешавине ових киселина с амонијум изобутиратом. Ове киселине не одстрањују претходно настале микотоксине на зрну, али могу зауставити развој гљива и тиме даљу биосинтезу микотоксина.
--- Pregled Cena Žitarica ---
---> KLIKNITE OVDE! <---