- TRŽIŠTE - /20.11.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.00 din/kg , pšenica 18.65 din/kg , soja 50.70 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.72 din/kg , pšenica 15.66 din/kg , soja 36.74 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.26 din/kg , pšenica 13.48 din/kg , soja 33.92 din/kg ; /20.11.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 18.26 din/kg , pšenica 18.71 din/kg , soja - ;

SLABA UPLATA POTKOPAVA ODBRAMBENE NASIPE

Nedostatak novca u JVP „Vode Vojvodine“

Novi Sad, 11. februar 2011.

Za redovno odr┼żavanje sistema za odbranu od poplava na teritoriji Vojvodine godi┼ínje je potrebno obezbediti pola milijarde dinara, a uspeva se namaknuti samo jedna tre─çina od tog novca. Zna─Źajan investicioni izvor je naknada za odvodnjavanje na poljoprivrednom zemlji┼ítu, ali se njena naplata kre─çe od trideset do trideset i pet odsto. Stoga ─çe te┼íko biti u koritima Dunava, Tise i Save zadr┼żati visoke vode koje se u─Źekuju i u budu─çnosti.

To je sa┼żetak izlaganja generalnog direktora javnog vodoprivrednog preduze─ça „Vode Vojvodine“ prof. dr Atile Salvaija na dana┼ínjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni pro┼ílogodi┼ínji u─Źinci i planovi za ovu godinu.

Dr Salvaji je najvio da ─çe i u novoj uredbi, koja se priprema, prose─Źna cena naknade za odvodnjavanje po hektaru ostati kao i prethodne dve godine 900 dinara, ┼íto po njegovom sudu svaki vlasnik poljoprivrednog zemlji┼íta bez problema mo┼że da plati.

Rukovodilac slu┼żbe za melioracije Nikola Bun─Źi─ç izneo je podatak da su u Vojvodini pod vodole┼żima nalazi 30.000 ha zemlje, od ─Źega 25.000 ha u Banatu na podru─Źju Zrenjanina i Kikinde. Povrh toga, 150.000 ha je prevla┼żeno od ─Źega je 125.000 ha opet u Banatu.

- „Vode Vojvodine“ su u─Źinile i ─Źine sve ┼íto im zakon nala┼że. Dakle, preuzimaju i otpremaju sve vi┼íkove unutra┼ínjih voda, ali nemamo saradnju sa vlasnicima zemlji┼íta koji bi trebali da primenjuju propisane mere za odvodnjavanje sa njihovih njiva – tvrdi Bun─Źi─ç. – Pored horizontalne drena┼że, oni bi morali duboko da podrivaju i oru svoje njive kako bi razbili stvoreni vodonepropusni sloj zemlji┼íta, ali to ne rade. I u Evropi je to obaveza vlasnika poljoprivrednog zemlji┼íta. Ako je ne izvr┼íava, to onda radi javno vodoprivredno preduze─çe koje potom vlasniku zemlje ispostavlja ra─Źun za uslugu.

Saop┼íteno je da je u preduze─çu zaposleno 460 ljudi, ┼íto je, kako sazanaje „AgroServis”, dvostruko vi┼íe nego pre tri godine, ali da se po─Źeo ose─çati nedostatak hidro-in┼żinjera..

U odnosu na nedostatak novca za odvodnjavanje, nije razumljivo za┼íto je ovo javno preduze─çe odgodilo naplatu pojedinim poljoprivrednicima, za ─Źega nije imalo zakonski osnov, pa sada mnogi odustaju od uplata o─Źekuju─çi prolongiranje rokova naplate. U pojedinim lokalnim samoupravama Vojvodine smatraju da ovo preduze─çe zbog nedostatka novca ne ispunjava ni tre─çinu o─Źekivanih obaveza i prakti─Źno na taj na─Źin obru┼íava se vodoprivreda, koju ─Źine brojna preduze─ça za specijalizovane poslove u ovoj oblasti i ─Źije je postojanje za eventualne velike odbrambene poduhvate neophodno.(AgroServis)