- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

SRBIJA ĆE PLASIRATI POLjOPRIVREDNU TEHNOLOGIJU U DR KONGO

 

Beograd, 26. novembar 2019.   

  • Ministri poljoprivrede DR Konga i Srbije potpisali su danas protokol o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti transfer poljoprivredne tehnologije i znanja u ovu zemlju Afrike.

"Srbija će transferisati tehnologije iz oblasti proizvodnje semena, proizvodnje određenih ratarskih kultura pre svega mislim na pšenicu, kukuruz i soju", rekao je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.Kako je rečeno delegacija iz Konga posetiće Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS Seme u Novom Sadu .

"Dogovorili smo da naša ekipa stručnjaka gde oni to žele na prostoru Konga implementira proizvodnju pšenice, kukuruza i soje", rekao je Nedimović.On je najavio da će u drugoj polovini 2020. godine predstavnici ministarstva sa privrednicima iz Srbije otići u Kongo da vide potencijale za ulaganje u sektore poljoprivredne proizvodnje koji bi trebalo da donesu dodatnu vrednost.

"Konkretno, za izgradnju silosa, skladišta za svu ovu robu, i eventualno za mehanizaciju jer su tokom razgovora iskazali želju da kupuju traktore iz Srbije do 80 konjskih snaga", rekao je on.U Srbiji traktore proizvode Agropanonka i Tafe odnosno IMT, pa će delegacija Konga tokom posete obići i te kompanije.

"Mogu slobodno da kažem da se Srbija vraća na prostor Afrike u punom kapacitetu u oblasti poljoprivredne proizvodnje", zaključio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede DR Konga Žozef Antoan Kasonga istakao je da dogovora o proširenju saradnje dolazi posle posete predsednika DR Konga Feliks Antoana Čisekedi Čilomba.

"To bi bila saradnja u kojoj bi obe strane bile dobitnice, Srbija bi nam pružila svoju tehnologiju a mi imamo proizvode koje bi smo mogli da pružimo Srbiji", rekao je Ministar poljoprivrede DR Konga Žozef Antoan Kasonga.On je podsetio da saradnja dve zemlje traje dugo još od 60-tih godina prošlog veka.

DR Kongo ima oko 90 miliona stanovnika i graniči se sa devet zemalja, rekao je ministar Nedimović i ocenio da je to " neverovatan potencijal za trgovinu poljoprivrednim proizvodima".