- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SRBIJA DO KRAJA GODINE DOBIJA STRATEGIJU RAZVOJA VINARSTVA

 

Beograd, 25. oktobar 2019.

Izvor: Tanjug   

  • Strategija razvoja vinskog sektora u Srbiji za period 2020-2030. bi─çe usvojena do kraja godine, najavio je ministar finansija Sini┼ía Mali na prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije koji je osnovan u julu ove godine.

Mali je naglasio da dr┼żava ┼żeli da stane iza doma─çih vinara i da kroz Strategiju Vlade Srbije o razvoju ove privredne grane u narednih 10 godina obezbedi finansijska sredstva kako bi i vinari i dr┼żava jo┼í vi┼íe proizvodili i zara─Ĺivali.

Kako je rekao, u toku je izrada strategije razvoja i marketing plan vinarstva i vinogradarstva koja ─çe bi─çe zavr┼íena do sredine novembra, a u ─Źijoj izradi u─Źestvuje veliki broj vinara i vinogradara iz Saveza.

"┼Żelimo da zajedno sa njima napravimo strategiju koja nije spisak ┼żelja, ve─ç koja mo┼że da se sprovede u praksi. Strategiju ─çemo usvojiti do kraja godine, a u bud┼żetu za 2020. obezbedi─çemo novac za promociju srpskih vinarstva i vina, kreiranje brenda vinara Srbije i dodatno unapre─Ĺenje proizvodnje", rekao je sino─ç Mali.

Dodao je da sve to treba da doprinese ne samo rastu cele te industrijske grane, nego i razvoju turizma u našoj zemlji, kao i pozicioniranju brenda "made in Serbia" i u ovoj oblasti.

Kako je rekao, osnivanje Saveza i izrada strategije su prvi rezultati inicijative koju je pre nekoliko godina pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç i pozvao ─Źlanove Saveza da jo┼í aktivnije u─Źestvuju u izradi tog dokumenta.

"U bud┼żetu za 2020. i naredne godine, obezbedi─çemo dovoljno novca kako bi podstakli promotivne aktivnosti i pobolj┼íali na─Źin proizvodnje vine, obrade vinograda,na─Źin na koji se branimo od uvoza jeftinog gro┼ż─Ĺa, bolje primenjujemo i osmi┼íljavamo marketing agencije", rekao je Mali i ─Źestitao osnivanje Saveza navode─çi da je to prvi korak ka tome da srpsko vinarstvo, srpska vina i vinarije postanu svetski poznati i prepoznatljivi.

Ministar poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovi─ç rekao je da, kada je re─Ź o vinogradarstvu, prvi put svi u Srbiji imaju isti cilj - da se potpuno unapredi ta grana poljoprivredne proizvodnje.

Nedimovi─ç je primetio da su vinari i vinogradari uvek bili skromni i da su uglavnom oslanjali na sredstva iz IPARD fondova, ali da dr┼żava danas ima dovoljno novca da ula┼że u ovu granu privrede.

Govore─çi o strategiji za vinski sektor, poru─Źio je da je veoma va┼żno ┼íto je ovaj sektor prepoznat kao va┼żan, dodaju─çi da ─çe biti napravljene posebne mere za vinarstvo kako bi se postigli jo┼í bolji rezulatati.

"Imamo 6.700 hekatara registrovanih vinogarada, a samo osam odsto autohtonih sorti. Ako ┼żelimo da pri─Źamo o "vinu iz Srbije", moramo mnogo toga da promenimo", rekao je Nedimovi─ç.

Dr┼żavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Kne┼żevi─ç kazao je da je formiranje Saveza vinara i vinogradara zna─Źajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

"Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obi─Ĺu makar jednu vinariju. O─Źekujemo da nam strategija da smernice kako bismo dodatno podstakli razvoj vinarstva, a siguran sam da ─çemo zajedni─Źkim snagama uspeti u ovom cilhu", istakao je Kne┼żevi─ç.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Bo┼żidar Aleksandrovi─ç kazao je da ─Źvrsto veruje u uspeh ove strategije.

"Ovi strategiju radimo za narednih 10 godina, a ona će obraditi i podizanje vinograda, što je krucijalno, kao i podizanje vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina", istakao je Aleksandrović.

Izrazio je nadu da ─çe Srbija u narednim godinama imati hiljade hekatra novih vinograda i da ─çe srpska vina osvajati jo┼í vi┼íe nagrada na svetskim takmi─Źenjima, kao i da ─çe se u vinskom sektoru osetiti boljitak od razvoja vinskog turizma.

Prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara prisustvovao je i enolog Valter Filiputi iz italijanske kompanije Hornjath HTL koji je rekao da je imao priliku da proba mnoga srpska vina i da ih je ocenio najvišom ocenom.

"Mislim da ste na dobrom putu i da ─çe usvajanje strategije i sistemsko re┼íavanje u oblasti vinarstva pomo─çi da srpska vina jednog dana "zaigraju u ligi ┼íampiona", poru─Źio je Filiputi.