- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

Srbija i EU

 

ZBOG ČEGA VEĆE TAKSE ZA UVOZ U HRVATSKU?

Novi Sad, 02. avgust 2017.

Osim suše, nove nevolje za naše poljoprivredne proizvođače dolaze iz Hrvatske koja je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija. Odredila je i takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da ćemo zajedno sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom pripremiti dokument o štetama koje izaziva takva odluka i uputiti ga Vladi Hrvatske.

- Na nama je, pre svega, da ovo pitanje rešimo što je pre moguće dogovorom. Dakle, da ne idemo u dalju konfrontaciju. Znamo da kada postavite jednu meru, odgovor, naravno, treba da usledi, ali to nije način na koji vi želite i na koji bi zemlje trebalo da se dogovaraju oko svojih ekonomskih politika – izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Povećane takse značiće teži ulazak srpske robe u Hrvatsku, a da li se to već reflektuje na graničnim prelazima prema toj zemlji, proverio je Slaviša Rajc.

- Hoće li nove mere koje počinju da se sprovode, kada je u pitanju izvoz u Hrvatsku, i pojačan nadzor usporiti i otežati prolazak granice, vozači kamiona još uvek ne znaju. Strahuju da će ponovo čekati satima i da će zbog toga dolaziti do kvarljivosti robe koja je predmet trgovanja. Samim tim i biti na gubitku – izjavio je novinar Slaviša Rajc. (Izjave vozača)

- S obzirom da su Hrvati pojačali kontrolu, biće duže čekanje. (Vozač)

- Problem nam je da čekamo na granici jer su velika zadržavanja i velike vrućine i čuli smo da će biti još veće gužve i još veća zadržavanja i veće kontrole na granicama. To nam predstavlja veliki problem zbog visokih temperatura. (Vozač)

- Na graničnom prelazu Batrovci, čekanja za teretni saobraćaj već su oko sat vremena, a nadležni ističu da još uvek nemaju informaciju kako će novonastala situacija se odraziti na prolazak kamiona – kaže Slaviša Rajc.

- Teretni saobraćaj se odvija neometano tokom cele godine, bez većih ili manjih čekanja. Sve zavisi od broja vozila koja pristižu na kontrolu – izjavio je Đorđe Borđoški, komandir stanice GP Batrovci.

- Pretpostavke su da Hrvatska, najnovijom odlukom da promeni Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, pokazuje da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju na uštrb zarade srpskih poljoprivrednika. Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih. Primera radi, umesto 90 kuna ili kada se to prevede 12 evra, sada će takse iznositi 2.000 kuna ili 270 evra. Prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba – piće i duvan – zaključio je novinar Slaviša Rajc.

Izvor: RTV Vojvodina, TV Dnevnik od 01.08.2017.