SREĆNA KRAVA DAJE VIŠE MLEKA

 

Čantavir, 13. decembar 2017.

Izvor: RTV

  • U Čantaviru smo posetili farmu koja imaja visok štalski prosek proizvodnje mleka dobrog kvaliteta. Međutim, razlog zašto smo posetili tu farmu nije samo obilata proizvodnja mleka, već to što je proizvodnja organizovana prema modelu koji koriste i Kanađani.

Farmer u Čantaviru Tamaš Balaš spada u uspešne farmere. Međutim taj posao u njegovoj porodici ima tradiciju.

"Ovo je porodična farma na kojoj radim zajedno sa bratom, mi smo treća generacija. Farma broji 200 krava muzara holštajn-frizijske rase. Sve ukupno sa priplodnim materijalom, bikovi, junicama i teladi, imamo oko 500 grla. Plus radimo ratarstvo na približno 400 hektara. Kabastu hranu sami proizvodimo, a koncentrat kupujemo," kaže Balaš.

Na pitanje da li je njegova farma među vodećim u Srbiji kada je reč o proizvodnji mleka, Tamaš je skroman. Međutim njegova proizvodnja je za poštovanje.

"Ne znam da li smo u vrhu proizvodnje Srbije, ali guramo sa ciljem da štalski prosek proizvodnje mleka bude što veći. Kupujemo genetiku u inostranstvu, trenutno je na farmi američka. Ova štala je napravljena 2009. godine kao liga boks sistem. To je komfornije za krave, a holštajn-frizijske krave upravo to traže. To je jako dobro jer nema upale vimena i izvlačimo maksimum iz genetike. Ako imate zadovoljne krave, imaćete i veći muzni prosek. Trenutno je na farmi muzni prosek 33 litre mleka", napominje Balaš.

Nema napretka bez znanja i korišćenja iskustava najboljih. Zato je Tamaš Balaš boravio i u Kanadi.

"To je bilo 2004. godine. Boravio sam u porodici koja gaji 200 krava muzara. Tamo sam video kako oni rade. Video sam i kako drže krave u otvorenom sistemu, koji sam i ja ovde primenio. Velika je razlika kako tamo i kako ovde razmišljaju ljudi. Ovde je sve veći problem sa radnom snagom, imaju i Kanađani tih problema, ali je tamo to bolje rešeno. Znatno su ispred nas u proizvodnji i treba tome težiti," savetuje Tamaš.

Za kraj razgovora sa Tamašom Balašom pitali smo ga koliko je zadovoljan zaradom.

"Ima zarade, ali se mora ulagati u farmu, od mehanizacije do tekućih rashoda. Velikih zarada nema, ali se trudimo da što više mleka dobijemo od krave i tada je veća zarada. Sto odsto moramo da budemo na farmi, treba ulagati u genetiku i tek tada se može napredovati," zaključuje Tamaš Balaš.