- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

SREMCI ZA NEMCE MOGU DA GAJE KORNIŠONE

 

Sremska Mitrovica, 13. mart 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Od aprila prošle godine u Sremskoj Mitrovici nemačka kompanija „Karl Kun”, s tradicijom dužom od tri veka, otvorila je kancelariju, hladnjače i dovezla mašine za sortiranje kornišona.

Ovih dana je u potrazi za poljoprivrednim proizvođačima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca kornišona – špalir-tip, na površini od pet do deset ari.

U saradnji s Agencijom za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, nedavno je za tridesetak mitrovačkih povrtara organizovano predstavljanje modela saradnje s tom kompanijom. Nemačka kompanija „Karl Kune” svojim kooperantima, kako je za „Dnevnik” objasnio Kosta Đurović koji radi u njenoj kancelariji u Sremskoj Mitrovici, nudi podršku agronoma i organizovanje edukacije, brošuru s detaljnim uputstvima za proizvodnju kornišona, pomoć prilikom finansiranja repromaterijala, svakodnevni otkup, plaćanje na sedmičnom nivou i savete za đubrenje i preventivnu zaštitu od bolesti putem SMS službe.

„Zainteresovanih ima“, kaže Đurović.“ Kornišoni koji mi otkupljujemo su novi za ovo tržište, pa ratari nisu dovoljno upoznati s tehnologijom, ali postoje lokalni sremski farmeri koji se javljaju i zainteresovani su za potpisivanje ugovora s nama. Uglavnom je reč o manjim površinama – oko deset ari.“

Ta kompanija je tokom prošle godine ostvarila uspešnu saradnju s Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, koji je za nju uzgajao kornišone, a po rečima našeg sagovornika, ta saradnja će biti nastavljena i ove godine.

„Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici je naš pouzdan kooperant i s njim nastavljamo saradnju i ove godine. Namera naše kompanije je da širom Srbije imamo kooperante špalirske proizvodnje kornišona i zbog toga smo svoju ponudu proširili na mnoge lokalne samouprave. U našu hladnjaču u Sremskoj Mitrovici smeštali bi se kornišoni iz okoline, a ukoliko nađemo kooperante u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, za njih ćemo obezbediti mašine za sortiranje kornišona. Ta mašina sortira kornišone u tri klase pa će proizvođači proizvode donositi tamo gde je ona smeštena. Tu će predavati robu, odmah će dobijati potvrdu o predatoj količini i klasi kornišona, a onda će posle sedam dana dobiti novac“, kaže Đurović.

Inače, ta kompanija već četiri godine posluje u Bosni i Hercegovini, a od lane i kod nas, s ciljem da se proizvodnjom bave manja porodična gazdinstva na površinama od pet do deset ari da bi u krugu porodice mogli uspešno da obrade zasad. Centrala kompanije je u Hamburgu, a osim fabrika u Nemačkoj, proizvodne pogone imaju u Francuskoj, Turskoj i Poljskoj.

POSAO ZA 50 LJUDI

Nemačka kompanija „Karl Kune” zakupila je u sremskomitrovačkoj zoni „Jezero” tri hektara građevinskog zemljišta za kancelarije, hladnjače i prostor za mašine za sortiranje kornišona. Posao će dobiti više od 50 ljudi, čiji tačan broj zavisi od broja kooperanata koji budu zainteresovani za uzgoj špalir-kornišona.